Pla operatiu Minerva

En data del 3 d’abril, el Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) ha tingut coneixement per boca dels mitjans de comunicació, l’activació del Pla Operatiu Minerva. Des de la nostra organització sindical volem fer les següents consideracions.

Maite Català Pujol

Subdirectora General de Recursos Humans

Direcció General de la Policia

Travessera de les Corts 319-321 (08029) Barcelona

 

Senyora,

En data del 3 d’abril, el Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) ha tingut coneixement per boca dels mitjans de comunicació, l’activació del Pla Operatiu Minerva. Des de la nostra organització sindical volem fer les següents consideracions.

Primer.- Lamentem i critiquem que de nou, els representants dels treballadors no hàgim estat informats per la pròpia Prefectura de la intenció d’activar un Pla Operatiu que afecta a un tant per cent elevadíssim de mossos i mosses d’esquadra.

Ens fa mal i ens enutja tenir coneixement de les intencions de la Prefectura, per boca dels mitjans de comunicació o per boca dels propis efectius policials que reben les informacions a compta gotes a les seves destinacions i que ens truquen demanant més informació.

Sempre hem dit que les organitzacions sindicals som corretja de transmissió d’informació i així us ho hem manifestat diverses vegades en el Consell de la Policia. Novament s’ha tornat a caure en el mateix error, la qual cosa lamentem.

Segon.- Feta aquesta prèvia, a la nostra organització sindical, li sorgeixen dubtes en relació a alguns extrems que queden reflectits en el PRE 15175/2018-ATDIS. Un dels objectius del Pla Operatiu és “incrementar i extremar, si s’escau, les mesures de prevenció i de reacció per assegurar el normal funcionament de l’activitat ordinària a Catalunya”.

I la pregunta que se’ns origina és: com? Com pretén la Subdirecció General de Recursos Humans, tenint en compte la situació de #sotamínims que pateix el cos de mossos d’esquadra, incrementar la prevenció i la reacció? Hi ha prevista una bossa d’hores extraordinàries per aquest concepte?.

La nostra organització vol recordar que, en previsió que poguessin haver-hi nous Plans Operatius com el CRONOS i l’ÀGORA, en el Consell de la Policia de data de 8 de febrer de 2018 ja va demanar la necessitat de redactar una normativa reguladora que permetés saber als efectius policials sota quines condicions treballen, en situacions especials com aquestes.

I bé! Ja el tenim aquí. Un nou Pla Operatiu que en funció del nivell d’alerta pot comportar l’activació de tots els recursos policials. Una nova possibilitat d’activar a tothom, sense tenir clares les condicions de treball i de compensació. Per tant, des del SAP-FEPOL tornem a insistir en la necessitat de regular aquestes situacions excepcionals. Els mossos i les mosses d’esquadra tenen dret a saber quines són les condicions de treball i com seran compensats prèviament a ser activats per dispositius especials.

Tercer.- En el mateix sentit que el punt anterior, el Pla Operatiu determina que “pel que fa als recursos humans, aquest dispositiu es sustentarà amb el serveis especialitzats d’ordre públic de les diferents regions policials i serveis centrals, sense perjudici que altres serveis de la PG-ME donin el suport necessari”.

Des de la nostra organització sindical entenem que quan es parla dels efectius d’ordre públic regionals es fa referència a les ARRO. Sobre aquests efectius i també sobre els de la Brigada Mòbil hem de fer un punt i a part.

SAP-FEPOL ha tingut coneixement que tots els efectius de com a mínim algunes ARRO estan tots activats per al proper diumenge dia 8 d’abril. La informació a la qual hem tingut accés és la següent:

  1. És cert que tots els efectius de com a mínim algunes ARRO han quedat convocats per al proper diumenge dia 8 d’abril?
  2. Si és així, els efectius policials han quedat tots convocats sense saber quin és l’horari que hauran d’efectuar.
  3. Els efectius policials han quedat tots convocats sense saber les hores que hauran de treballar ni el servei que hauran de cobrir.
  4. Fins i tot arriba el rumor que, allà on realitzin el servei s’hi hauran de quedar a dormir.

I sobre aquesta situació, la pregunta que li ve a la nostra organització sindical és: com pretén l’Administració que aquests efectius en concret puguin conciliar la seva vida familiar amb la laboral? Han d’estar aquests efectius pendents del telèfon per saber quines són les novetats? Cal tenir present que quan s’activa a un efectiu, té unes conseqüències (recerca de cangurs per poder-se fer càrrec dels fills, canvis en el règim de visites en casos de parelles divorciades, etc.).

Però és més. És reiterada la pràctica per part de la Comissaria d’activar a tots els efectius per a un dia concret, generant les conseqüències manifestades en el punt anterior, i desactivar el dia abans a aquells que, un cop valorada la situació ja es veu que no seran necessaris. I quina és la compensació que reben per haver estat activats i desactivats? Cap ni una!

Des del SAP-FEPOL denunciem aquesta situació, la qual està generant malestar en els efectius d’ordre púbic, especialment en els regionals, ja que veuen impossible poder planificar mínimament la seva vida.

Des de la nostra organització sindical portem temps reclamant una negociació que permeti abordar situacions com la que us denunciem en aquest escrit i que, amb el Pla Operatiu Minerva, molt segurament es tornaran a donar. No afrontar una negociació destinada a posar solució a aquesta situació no seria ben percebuda per la nostra organització.

És per tots els extrems esmentats que des del Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) instem a la Subdirecció General de Recursos Humans i a la Prefectura a convocar-nos de manera urgent a una reunió on puguem tractar els extrems manifestats en el present escrit.

Restem a la seva disposició per a qualsevol aclariment.

Atentament,

Pere Garcia Quer

Secretari General del SAP-FEPOL.

Barcelona, 4 d’abril del 2018

Número de comunicat:
E-34/2018
Data: 
04/04/2018
Enllaç a PDF:
Clica aquí per descarregar-lo


Send this to a friend