La manca d’efectius també és una evidència a la Regió Policial Metropolitana de Barcelona

Tal i com hem fet amb la resta de Regions Policials i dins la campanya #sotamínims, des del SAP-FEPOL denunciem els efectes que la manca d'efectius està generant en el cos de mossos d'esquadra. Reclamem d'una manera urgent la implantació de mesures que pal·liïn aquesta manca d'efectius i ara per ara, això únicament passa per l'aprovació d'una bossa d'hores estructurals per a les Unitats de Seguretat Ciutadana

Barcelona, 31 de juliol del 2018.-

En el marc de la nostra campanya #sotamínimsiniciada el mes de setembre del 2016, el Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) va posar sobre la taula la greu manca d’efectius que estava castigant tot el territori, amb la finalitat d’augmentar el nombre d’efectius policials arreu de Catalunya.

Malauradament, avui dia, tot i que s’ha realitzat una convocatòria d’accés al cos, el problema s’ha agreujat, i una de les regions que més pateix els efectes de la manca generalitzada d’agents és la Regió de Barcelona. El degoteig constant d’efectius que abandonen el CME per motius diversos (excedències, jubilacions o incapacitats en són un exemple), afegit a l’assoliment d’especialitats, ha provocat que cada cop disposem de menys policia a Barcelona.

Les xifres parlen per si soles: Actualment disposem d’un mosso/a per cada 662 persones censades a la ciutat (sense tenir en compte la població no censada).

No aportarem dades concretes per no comprometre la seguretat dels nostres companys,  però els nostres delegats han pogut comprovar com, en diverses comissaries, aquesta mateixa setmana només s’ha pogut disposar del Cap de Torn per a tot el districte, donat que la resta d’indicatius han hagut de realitzar dispositius o serveis regionals.

Fins i tot districtes on l’índex delinqüencial és molt elevat, ens hem trobat casos on, de sis cotxes, només un(el del Cap de Torn) ha acabat realitzant patrullatge de seguretat ciutadana perquè els cinc restants, novament, han acabat realitzant dispositius i serveis regionals.

La setmana passada, un d’aquests districtes que només disposava d’un sol cotxe realitzant tasques de seguretat ciutadana, va registrar una mitjana d’ entre 20 i 25 incidents per cada torn de tarda. Aquests números són inassolibles.

Sortosament, aquest indicatiu no va trobar una situació on la integritat física dels mossos corria perill perquè, en cas de ser així, qui els hagués donat suport?

Per posar un exemple, actualment disposem dels següents dispositius i serveis regionals a Barcelona:

  • Diàriament són requerides de quatre a cinc patrulles per realitzar trasllats d’interns i de menors.
  • Dos dies a la setmana es realitza el dispositiu Manters on s’adrecen entre un i dos indicatius (essent competència de Guàrdia Urbana).
  • Desnonaments que s’han d’anar posposant per la manca d’efectius.

Aquesta setmana passada en particular encara es va agreujar més el problema, a conseqüència del campionat europeu de Waterpolo, que ha hipotecat entre tres i quatre indicatius i ha deixat la ciutat –i els nostres companys – desprotegits davant incidències greus. Això, comptant només els agents de seguretat ciutadana.

A la Regió de Barcelona s’estan fent malabarismes per pal·liar els efectes de la manca de convocatòries: agents realitzant tasques d’OAC, caporals/les com a Caps de Torn, i algun/a sotsinspector/a agafant denúncies i patrullant, companys en segona activitat realitzant estàtiques de peu… un fet que considerem greu és el fet que en algunes comissaries, els mossos que es troben a la recepció han d’agafar denúncies (D11)… aquest extrem provoca que no puguin vigilar els monitors i suposa un perill per a la seguretat de tots.

En definitiva, sense efectius no podem garantir la seguretat pública ni la dels nostres companys. Si hem de lamentar un incident greu amb la ciutadania o amb els nostres companys i companyes, qui n’assumirà la responsabilitat?

Tota aquesta manca d’efectius no només comporta un pitjor servei cap a la ciutadania i menys seguretat, tant per a les persones com per als nostres companys i companyes: no hem d’oblidar que, sense efectius, no es concedeixen una gran quantitat de permisos que minven la conciliació laboral i familiar, i de retruc provoquen l’inevitable síndrome de burn outa la persona afectada.

Per acabar, no volem deixar d’anomenar la Sala Regional de Barcelona, que no està exempta de la greu manca d’efectius. Els nostres companys i companyes han de treballar sota uns nivells d’estrès, en alguns casos, inacceptable. Fins quan?

Per tant, des de la nostra organització sindical s’ha instat a la Subdirecció General de Recursos Humans de la Direcció General de la Policia que de manera immediata es realitzi una nova convocatòria d’accés al CME, així com les que siguin necessàriesde  manera regular fins a assolir xifres que dotin de cobertura el territori català. I mentre això no és una realitat, tal i com així hem fet en la resta de Regions Policials, que s’aprovi una bossa d’hores estructurals per a totes les Unitats de Seguretat Ciutadana del cos de mossos d’esquadra, com a mesura immediata per pal·liar la manca d’efectius que ens està deixant #sotamínims.

Número de comunicat:
E-94/2018
Data: 
31/07/2018
Enllaç a PDF:
Clica aquí per descarregar-lo


Send this to a friend