L’afectació de la manca d’efectius del cos de mossos d’esquadra al Vallès Oriental i al Maresme

La Secció Sindical del SAP-FEPOL del Vallès Oriental - Maresme denuncia novament els efectes que la greu mancança d'efectius que patim està provocant tant a nivell de seguretat, com de drets dels membres del cos de mossos d'esquadra.

Granollers, 1 d’agost del 2018.

Com diu la dita, en el cos de mossos d’esquadra anem de mal a borràs. I és que si en el mes de setembre de l’any 2016, el Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) va haver d’iniciar la campanya #sotamínims per denunciar la manca d’efectius que patíem -en el cas de la nostra regió policial amb número de registre 0105E/1595/2016 de 19 de setembre- cap de nosaltres es pensava que a mitjans del 2018 encara estaríem denunciant el mateix.

Ja l’any 2016, la nostra organització sindical tenia clar que el cos de mossos d’esquadra havia creuat una la línia vermella en quant a la manca d’efectius. Avui, aquesta línia vermella ens comença a quedar una mica lluny ja que veiem que aquesta greu mancança d’efectius, no només afecta a les condicions laborals dels efectius, sinó també a la seguretat dels ciutadans.

I és que a títol d’exemple, la manca d’efectius fa que els vestíbuls de les comissaries ens recordin a les cues d’altres departaments. Avui és fàcil trobar sis, set o més persones esperant per poder presentar una denúncia per qualsevol fet en qualsevol de les comissaries de la nostra regió policial. I fins i tot, en molts casos se’ls ha de demanar que tornin més tard perquè és del tot impossible atendre’ls.

Per tant, caldria veure en aquest sentit si el cos de mossos d’esquadra compleix amb la seva carta de presentació en quant al compliment del temps d’espera que li hem d’oferir al ciutadà. Però queda clar que si no es compleix no serà en cap cas per la manca de professionalitat dels pocs efectius que avui tenim a les comissaries.

Al Maresme tenim ABP que no poden complir amb els efectius necessaris, com per exemple és el cas de d’Arenys de Mar, on fa molt de temps que no es poden programar els vuit efectius que calen per complir el servei. O per exemple la Comissaria de Districte de Pineda, on dels 31 dies del mes de juliol en 23 no es va disposar dels efectius que calia, quedant 45 torns sota mínims. Això cal afegir-li que un efectiu durant els mesos de juliol i agost ha de donar suport a la PL de Calella en l’oficina de denúncies.

A la manca de personal, cal sumar-li proteccions de persones que obliguen a mobilitzar patrulles d’una ABP a una altra un o dos dies per setmana. Aquests serveis fan que els indicatius d’una ABP, com pot ser el cas d’Arenys, Mataró o Premià s’hagin de desplaçar a una altra població a fer la protecció i que efectius d’altres llocs, que no coneixen el territori, facin les tasques de seguretat ciutadana amb el greuge que això comporta pel ciutadà.

Per si no hi hagués prou, unes quinze setmanes l’any les ABP han de cedir durant una setmana un indicatiu per fer tasques Regionals, com poden ser trasllats, custòdies, etc. La situació ha arribat fins a tals extrems que fins i tot s’ha hagut de cobrir amb efectius d’altres comissaries, la custòdia de porta del Complex Central, deixant un cop més el seu territori d’origen amb pocs o sense efectius.

Cal recordar que la zona del Maresme, amb uns 450.000 habitants, incrementa la seva població en més de 60.000 persones, segons dades de l’IDESCAT, amb poblacions que fins i tot doblen el nombre d’habitants. Ciutadans  que demanden servei de seguretat i assistència a més dels que ja viuen de forma habitual.

Per altra banda, des del SAP-FEPOL volem denunciar que tots aquest canvis afecten directament sobre els agents i les seves famílies, ja que tenim llocs on la manca de comanaments ha obligat a modificar els horaris i les vacances dels caporals per poder assumir el volum de feina.

Des de la nostra organització sindical veiem com la situació a dia d’avui és crítica. Sabem que la solució definitiva al problema que us plantegem és la d’incrementar el nombre de mossos d’esquadra. Però hores d’ara, la nova promoció de cinc-cents (500) nous efectius entrarà a l’ISPC el proper mes de setembre i no en sortirà fins el mes de juny del 2019.

Serà necessari continuar incrementant el nombre de mossos i mosses d’esquadra fins deixar aquesta mancança que quantifiquem per sobre dels mil cinc-cents efectius. Però com diguem, i tal i com així hem exposat en aquest escrit, calen actuacions immediates que donin una solució provisional al problema que patim. I aquesta únicament passa per l’aprovació per a cadascuna de les comissaries del cos, d’una bossa d’hores estructurals que sigui gestionada per la pròpia ABP o CD.

És per això que des de la Secció  Sindical al Vallès Oriental – Maresme del Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL), a l’igual com hem fet amb la resta d’escrits presentats a l’Administració de la resta de Seccions Sindicals, ja hem instat a la Subdirecció General de Recursos Humans a aprovar una bossa d’hores estructurals per a les Unitats de Seguretat Ciutadana del cos de mossos d’esquadra.

Número de comunicat:
E-95/2018
Data: 
01/08/2018
Enllaç a PDF:
Clica aquí per descarregar-lo


Send this to a friend