La identitat i la seguretat dels efectius policials ha de prevaldre sempre a l’estètica

La Secretaria d'Ordre Públic del SAP-FEPOL ha registrat un escrit demanant que l'ús del tapaboques en manifestacions hostils quedi a discreció del propi efectiu policial.

Barcelona, 26 de juliol del 2018.-

No és la primera vegada que la Secretaria d’Ordre Públic del SAP-FEPOL ha de presentar un escrit reclamant que es garanteixi la seguretat i la identitat dels efectius de la Brigada Mòbil i de l’ARRO en tots i cadascun dels dispositius que realitzen. Ja l’any 2016 (0105E/755/2016), la nostra organització sindical va demanar deixar a discreció dels efectius policials, l’ús del tapaboques davant manifestacions hostils.

I és que el fet d’exposar-se físicament davant línies policials, algunes de les quals són davant de col·lectius “poc amics” del cos de mossos d’esquadra, fa que l’ús del tapaboques sigui una acció habitual que permet protegir la identitat i el rostre dels efectius d’ordre públic.

Però malauradament, SAP-FEPOL ha de presentar un nou escrit reclamant aquesta necessitat. I ho ha de fer perquè alguns comandaments de la Brigada Mòbil creuen més important no oferir una imatge tant “agressiva”, que no pas garantir la identitat i la seguretat dels efectius que estan sota les seves ordres.

Deixar i permetre que membres de col·lectius “okupes”, mentre participaven en una manifestació convocada pels Comitès de Defensa de la República en la manifestació “Amics del Adri” el passat 23 de juliol a les 19:00 ha estat sincerament una TEMERITAT! I fer-ho sota l’excusa de la imatge corporativa, sense deixar que cada agent decideixi sobre la seva pròpia protecció i seguretat ha estat una IRRESPONSABILITAT i un DESPROPÒSIT.

I per què? Doncs perquè evidentment va passar el que els efectius que estaven a primera línia volien evitar. Abans de finalitzar el dispositiu, les imatges de les seves cares i dels seus rostres, ja circulaven de manera viral per les xarxes socials. Algunes d’elles per comptes amb més de 60.000 seguidors, acompanyats com no, amb tuïts ofensius i injuriosos.

Des de la nostra organització sindical volem mostrar el nostre malestar (compartit dins la Brigada Mòbil) per la decisió adoptada en aquest dispositiu i perquè s’hagi donat preferència -de manera errònia- a la imatge, abans que a la seguretat.

Així mateix volem mostrar el nostre malestar per les explicacions donades en el brífing del dia següent. Creuen que “Esto es la BRIMO y a quién no le guste que se vaya a una OAC” és una resposta acceptable i adequada? De debò?. Sincerament creiem que NO!

Des del SAP-FEPOL creiem que és una resposta totalment desafortunada per justificar una decisió del tot incomprensible.  Primerament perquè  totes les tasques que realitzen tots els efectius del cos, són igual d’importants! Cap està per sobre de l’altra. I en segon lloc perquè no donar unes explicacions com aquestes, a unes demandes del tot justificables és mostra d’una manca d’habilitats com a comandament.

Per tant, des del SAP-FEPOL, a més de denunciar aquesta actuació, hem tornat a reclamar per escrit que la utilització del tapaboques quedi a discreció dels efectius policials. Ningú que no siguin ells mateixos pot decidir sobre la seva seguretat personal i la seva identitat individual.

ENLLAÇ A L’ESCRIT REGISTRAT: clica per descarregar

Número de comunicat:
C-119/2018
Data: 
26/07/2018
Enllaç a PDF:
Clica aquí per descarregar-lo


Send this to a friend