SAP-FEPOL denuncia que la DGAIA no assumeixi la seva responsabilitat amb els MENA

La nostra organització sindical denuncia la situació que fa dies es viu amb els MENA i insta al Conseller de Treball, Afers Socials i Família a prendre la iniciativa en aquesta crisi.

Barcelona, 20 de setembre del 2018.-

El Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL), com a sindicat majoritari que representa al cos de mossos d’esquadra, vol denunciar enèrgicament la crisi que s’ha obert respecte la “desprotecció” de menors no acompanyats que arriben a Catalunya (MENA).

A l’efecte, la nostra organització sindical defensa l’actuació que a dia d’avui està duent a terme el cos de mossos d’esquadra, especialment a la Regió Policial de Barcelona i denunciem que la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (DGAIA) defuig de les seves funcions.

Avui, el nostre sindicat ha estat testimoni al xantatge que la DGAIA ha sotmès als nostres efectius, ja que sota l’excusa de l’absència de places d’acollida, no ha volgut assumir la guarda i custòdia dels MENA, la qual (tal i com marca la llei) estan obligats a assolir.

El cos de mossos d’esquadra no ha d’assumir ni la guarda, ni la custòdia dels MENA que arriben a Catalunya malgrat l’absència de places i considerem deplorable, alhora que inadmissible, la imatge de menors dormint a les comissaries de policia.

Cal tenir present que les dependències policials no són edificis preparats per acollir aquests menors, que el cos de mossos d’esquadra no està preparat per donar-los-hi una atenció adequada i que, en definitiva, aquests menors en protecció no poden dormir en les condicions que avui s’han vist en els mitjans de comunicació.

És per això que la nostra organització sindical insta al Conseller de Treball, Afers Socials i Família que prengui la iniciativa en aquesta crisi i que vetlli pel compliment per part de la DGAIA, de la normativa en quan a protecció dels MENA. Cal evitar així, més incidents com els que s’han donat durant aquests dies.

Així mateix exigim al mateix Conseller que doni les ordres oportunes per tal que, la DGAIA compleixi amb les seves obligacions i no traspassi al cos de mossos d’esquadra la responsabilitat d’haver-se de fer càrrec dels MENA, malgrat no hi hagi places. Insistim! Que no hi hagi espai no és un problema ni que hagin, ni que puguin resoldre els efectius del nostre cos policial.

No actuar en aquesta direcció, a més de no complir amb la normativa vigent, és actuar amb una irresponsabilitat absoluta, ja que passa la responsabilitat al cos de mossos d’esquadra, d’una qüestió que ni té les eines, ni està preparat per solucionar.

Número de comunicat:
C-144/2018
Data: 
20/09/2018
Enllaç a PDF:
Clica aquí per descarregar-lo


Send this to a friend