Un jutjat anul·la l’exclusió per “sensibilització a al·lèrgens” dels concursos oposició

El Jutjat obliga a l'Administració a readmetre a un membre del cos exclòs d'una oposició per mostrar sensibilització a al·lèrgens ja que mostrar indicadors no és cap impediment per desenvolupar correctament les funcions policials i per tant, atempta contra el principi d'igualtat i capacitat i infringeix el dret d'accés a la funció pública.

Barcelona, 5 de febrer del 2019.-

El Jutjat Contenciós Administratiu número 5 de Barcelona, davant la demanda interposada pels serveis jurídics del Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL), ha obligat a l’Administració a readmetre un opositor, exclòs d’una convocatòria interna per mostrar “sensibilització a al·lèrgens”.

Concretament, l’Administració va excloure d’una oposició a una especialitat, a un efectiu del cos per mostrar “marcadors biològics de sensibilització a al·lèrgens” incomplint per tant, el punt 12.7 de l’Annex 4 de les bases de la convocatòria de l’oposició.

SAP-FEPOL després del silenci administratiu de l’Administració davant del recurs d’alçada, va presentar demanda davant del Jutjat Contenciós Administratiu número 5 de Barcelona, el qual després d’escoltar els nostres arguments ens ha acabat donant la raó i ha acabat revocant les causes per les quals el nostre company va quedar exclòs.

Volem remarcar que en el judici, i a instàncies dels nostre serveis jurídics, els pèrits judicials van arribar a manifestar que “la presència d’una positivitat en sang d’un al·lergen no és sinònim d’al·lèrgia, cosa que es coneix com a sensibilització”. Per a què existeixi al·lèrgia ha d’haver-hi una simptomatologia associada, cosa en cap cas s’ha demostrat que l’aspirant pateixi.

Per tant, segons els pèrits, mostrar sensibilització a al·lèrgens no implica cap impediment per desenvolupar les funcions policials i és per això que, el Jutjat Contenciós ha estimat els arguments defensats per la nostra organització.

El fet més important però és que aquesta sentència, genera un clar precedent en les convocatòries del cos de mossos d’esquadra, en tant que la contundència de la sentència dictada pel Jutjat Contenciós al declarar nul·les les bases de les convocatòries del concurs oposició per excloure als aspirants que donin positiu en marcadors biològics d’al·lèrgens, ha de provocar un canvi en oposicions futures.

Des de la nostra organització sindical destaquem que de manera literal el Magistrat titular del Jutjat Contenciós número 5 de Barcelona ha declarat aquesta causa d’exclusió ja que “infringeixen el dret d’accés a la funció pública per manca de respecte al principi d’igualtat i de capacitat”.

Per tant, des de la nostra organització sindical valorem molt positivament aquesta sentència en quan, com diguem, genera un precedent en la realització de bases de convocatòries. Els marcadors a al·lèrgens en cap cas poden ser motiu d’exclusió, tal i com així ho ha determinat el Jutjat Contenciós de Barcelona i per tant esperem que, a més de readmetre al nostre company, serveixi per a futures convocatòries.

Número de comunicat:
C-23/2019
Data: 
05/02/2019
Enllaç a PDF:
Clica aquí per descarregar-lo


Send this to a friend