Reunió de la Subcomissió de Materials i Equipaments de 8 de maig

Resum de la reunió de la Subcomissió de Material i Equipament en la qual, entre d'altres temes, s'ha parlat de les noves motos dels GRM, dels guants anti-tall i de motorista professional, de la manca d'armilles anti-trauma per als nous efectius de la BRIMO o la jaqueta d'intervenció discreta

Barcelona, 17 de maig del 2019.-

El passat 8 de maig es va celebrar la darrera reunió de la Subcomissió de Materials i Equipament del CME, la qual recordem que es va crear en resposta a la denúncia que el Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) va interposar davant la Inspecció de Treball davant la impossibilitat de poder participar en el procés d’adquisició de material.

A continuació us fem un resum de les qüestions tractades.

1.- Redistribució del material de dotació en el cinturó policial

A l’objecte de poder dur a terme les mesures que mana Vigilància de la Salut del DINT, per causa d’adaptacions temporals del lloc de treball, en quan a la redistribució de certs elements del cinturó policial en la funda de protecció de l’armilla de dotació individual, des de l’Àrea Tècnica de Coordinació i Suport s’han realitzat mesuraments del pes d’aquests elements

  • Portàtil (334 gr.), bastó policial extensible (segons model entre 596 i 510 gr.), manilles + funda (408 gr.), carregador pistola (226 gr.), arma de foc + funda (1,3 kg.)
  • L’arma de foc i la seva funda continuen al cinturó (tret d’aquells agents que pateixen una “trocanteritis” o patologia similar fer inflamació de l’os del maluc)
  • La resta d’elements es poden redistribuir dins les butxaques i elements de l’armilla individual antibales amb un pes total de 1,6 kg. que s’alliberen del cinturó
  • A mitjans de juny d’enguany ens informaran del resultat de l’arnés policial “tirants /elàstics“ que ja va proposar SAP-FEPOL en el seu dia. A l’efecte ens donaran la informació sobre el resultat de l’avaluació que s’ha estat fent durant aquests mesos entre companyes i companys afectats sobretot de dorsopaties

Des del SEIME es denuncia el volum de la TASSER que es porta al cinturó, ja que ocupa un volum considerable. Per tant reclamen buscar-li un allotjament en el vehicle mentre se circula perquè és molt incòmode.

Des del SAP-FEPOL hem denunciat que a causa del volum de l’arma de foc, de la funda i de la TASSER en el seu cas, provoca la necessitat d’adoptar postures forçades quan s’està dins del vehicle. Per tant cal que els futurs vehicles siguin més alts, per tal que els policies puguin anar asseguts en postures més ergonòmiques, buscant els 90º del cos i les extremitats.

2.- Distribució de Dispositius Conductors d’Energia (DCE/ TASSER)

A dia d’avui ja s’han distribuït a totes les RP i només falten repartir-les a dues destinacions de la RP de Lleida. Ens recorden que la formació de les TASSER és per aquells agents habilitats i que no treu que aquesta formació després sigui informació per qui no està habilitat en el sentit que coneguin com funciona

3.- Jaquetes d’intervenció discreta

Se’ns informa que totes estan repartides i a qui correspon: Uniats d’Investigació, Caps i Sots-Caps d’ABP, Caps de Trànsit. En relació als Fura, des de Prefectura s’insisteix que no la rebran ja que (segons el seu parer) no té sentit per raó de les funcions que desenvolupen. Des del SAP-FEPOL insistim, tal i com ho hem fet per escrit en diverses ocasions, la necessitat de dotar d’aquesta peça de roba a tots els efectius que treballen de paisà (inclosos els FURA).

Se’ns informa que hi ha mancances de talles XXL,3XL i 4XL, però que s’acabaran dotant a mesura que arribin.

4.- Guants de motoristes “professionals”

Ja estan distribuïts tant a Trànsit, com als efectius del GRM (Guilla) els guants d’estiu i els d’hivern. Des del SAP-FEPOL ens sentim satisfets per la gestió feta en l’adquisició d’aquesta peça, ja que ha estat la denúncia interposada davant la Inspecció de Treball, la que ha permès que els motoristes professionals del cos tinguin avui aquesta peça de protecció.

5.- Escuts de l’especialitat de Trànsit

Finalment el Servei Català del Trànsit es farà càrrec de la despesa de la seva compra. A dia d’avui ja s’ha adjudicat la seva adquisició. Per tant Està previst que en tres mesos es lliurin tres escuts per agent. Els escuts s’adaptaran amb veta adherent a la peça de roba (braç).

6.- Guants antitall

El Model “Dragon” arribaran en dos mesos uns 5.050 parells i estan pendents del tallatge. Cal tenir present que l’empresa que finalment dotarà d’aquests guants ja no és la mateixa i que el tallatge que hi havia al respecte, tampoc és el mateix.

Per tant s’ha optat per agafar una mostra representativa d’efectius a qui es farà el nou tallatge, per fer la comparació amb el tallatge anterior i així poder fer un millor repartiment a tot el col·lectiu.

7.- Cascos antiavalots ARRO-BRIMO

Sí que tenen data de caducitat, la qual està estimada en 10 anys. Poden requerir la substitució d’algun element com la visera si es ratlla o es fa malbé sense portar-los a FEDUR (proveïdor/fabricant), i si afecta la protecció del cap es substitueix per un altre en el cas que afecti l’estructura de protecció.

8.- Armilla anti-trauma

Des del SAP-FEPOL hem denunciat que trenta-tres (33) nous agents que acaben el curs de BRIMO no disposen de l’armilla anti-trauma (marca BONOWI). Segons sembla el motiu és la manca de talles per sota d’XL.

Se’ns comenta que en algunes actuacions d’ordre públic, alguns efectius policials que ja estan treballant han rebut pintura, tant a les granotes com a les armilles i per tant, s’han hagut de substituir. Les que s’han donat en substitució són les que haurien anat destinades als nous agents del curs de BRIMO.

Com a conseqüència de la burocràcia i del procediment de compra i adquisició de material (concursos de licitació) aquesta trenta-tres noves armilles no arribaran fins l’octubre – novembre d’enguany.

9.- Uniformitat ACSO

Les empreses adjudicatàries estan amb la licitació de material de l’ACSO i la majoria de peces vindran els mesos d’octubre – novembre d’aquest any.

10.- Material audiovisual

S’ha decidit el canvi de totes les càmeres de fotos del cos de  mossos d’esquadra. Des del SAP-FEPOL celebrem aquesta decisió més quan han estat diverses les vegades que s’ha denunciat el fet que eren els propis efectius els qui utilitzaven el seu material personal per fer les tasques policials.

11.- Mitjans aeris

Se’ns confirma que arribaran tres cascos de vol amb intercomunicador i s’activarà una contractació menor per adquirir-los. Respecte les armilles salvavides, aquestes ja estan en disposició de ser lliurades.

12.- Motos Guilla

Hi ha una previsió de substituir les cinquanta unitats actuals. No obstant, encara no estan definides a causa de les diferents maneres d’alimentació dels motors d’avui en dia (combustió, elèctriques o mixtes). Per tant, caldrà tenir en compte l’autonomia que es necessita  a l’hora de comprar nous vehicles en general, així com també les funcions que realitzaran i les pròpies necessitats del Cos.  No obstant la idea seria que un 60% fossin de motors de combustió fòssil i el 40% elèctriques.

Aquestes han estat les qüestions tractades en aquesta reunió. Com sabeu si teniu qualsevol dubte o necessiteu ampliar la informació els nostres delegats de salut i seguretat laboral resten a la vostra disposició.

Número de comunicat:
C-71/2019
Data: 
17/05/2019
Enllaç a PDF:
Clica aquí per descarregar-lo


Send this to a friend