Reunió telemàtica entre organitzacions sindicals i Administració de 16 de març del 2020

Avui s'ha mantingut la primera reunió per gestionar les incidències que es desenvolupen en la realiztació del dispositius ORIS

Barcelona, 16 de març del 2020.-

Avui, per via telemàtica, les organitzacions sindicals del cos de mossos d’esquadra hem tingut una reunió amb la Subdirecció General de Recursos Humans. A continuació us fem un resum dels punts tractats.

  • Manca de material:

Des de les organitzacions sindicals hem denunciat la manca de material generalitzat amb la qual estava treballant el cos de mossos d’esquadra.

Al respecte l’Administració ens ha confirmat que entre avui i demà arribaran 2880 mascaretes, que se sumaran a les 5000 que tenim en el magatzem. També arribaran 2000 gels aquesta setmana i 2000 més la setmana que ve.

Per altra banda i després que es decretés l’Estat d’Alarma, el Govern de l’Estat ha ordenat a les empreses del sector que elaboren el material de protecció, l’obligació de comunicar quina és la seva producció i la quantitat de producte que tenen en estoc.

Per tant, en 48 hores totes les empreses que tinguin material ho hauran de comunicar al Govern central per tal que es pugui distribuir. Des del SAP-FEPOL ja hem registrat un escrit adreçat al Govern de l’Estat per tal que garanteixi la dotació de material al cos de mossos d’esquadra.

  • Confinament d’efectius policials per prescripció mèdica o per simptomatologia.

Des del SAP-FEPOL hem traslladat la necessitat de comunicar a tots els serveis, què s’ha de fer en el cas que hi hagi un efectiu amb simptomatologia de COVID-19. Si el confinament és per prescripció mèdica no hi ha cap dubte.

No obstant sí n’hi ha, davant d’aquells casos de contacte entre efectius contagiats i efectius no contagiats. El confinament en aquest cas s’estableix pel risc de contagi, el qual es determina per la proximitat o contacte que s’ha tingut entre un efectiu i l’altre.

Ha de quedar clar en tot cas que, davant qualsevol símptoma els efectius s’han de quedar a casa i comunicar-ho a la seva línia jeràrquica. La Divisió Tècnica de Planificació de la Seguretat és la qui fa el seguiment i la qui manté el contacte amb el Comitè Tècnic de Salut. Insistim en la necessitat que davant qualsevol dubte, sempre quedar-se a casa, comunicar-ho, trucar al 061 i esperar instruccions.

Tots aquells efectius policials que queden confinats, ja faran arribar quan puguin la documentació a l’Administració. Aquesta no és la prioritat en aquests moments i quan calgui ja es veurà com es tramita.

  • Sobreexposició d’efectius:

Des del SAP-FEPOL hem demanat que es torni al Q5. Considerem que el 4×2 no és un horari adient per a fer front al dispositiu ORIS. El fet de tenir més efectius treballant (alguns de manera innecessària) sobreexposa al cos, que es pot veure necessitat en un futur immediat. A l’efecte molts comandaments a través el SEIME-FEPOL ens han manifestat que tenen masses patrulles treballant i no saben què n’han de fer.

La SGRH ha manifestat que les activacions del 4 x 2 estan previstes per a què es puguin produir tant a nivell local, com a nivell global arreu del territori. Hores d’ara només està activat a Iguala i a zones limítrofes. No obstant consultaran amb la Prefectura la nostra demanda.

En la mateixa direcció i específicament amb tots els serveis centrals que no es imprescindible que vagin a treballar, des del SAP-FEPOL hem demanat que se’ls deixi a casa en disponibilitat, per tal que siguin activats en funció de les necessitats del servei.

En definitiva reclamem una major optimització dels efectius policials ja que, amb el model actual, considerem que el que s’està fent és sobreexposar-los de manera innecessària.

  • Neteja de vehicles, material i dependències policials.

Des de la nostra organització sindical hem demanat que s’incrementi la neteja dels equipaments policials i més dels que passen de mà a mà. A l’efecte la SGRH ens ha manifestat que dels 2000 flascons que s’han encarregat amb urgència, una part proporcional és per enviar-los a les sales i a les OAC’s per a netejar els teclats en el canvi de torn.

Sobre els vehicles hi ha el criteri generalitzat que es deixi reposar el vehicle durant un torn i que, en la mesura del possible i en funció del material, es desinfectin les zones comunes, abans que es tornin a agafar.

En relació a les comissaries on hi hagi un positiu està prevista una neteja i especialment a les zones de treball de la persona que hagi donat positiu.

Per altra banda s’ha demanat que s’eviti les aglomeracions d’efectius policials en els vestidors durant el canvi de torn. Tal i com hem denunciat per escrit en repetides vegades, els vestidors no garanteixen que es pugui mantenir les distàncies de seguretat entre efectius policials, motiu pel qual cal ordenar els canvis de torn.

Aquests han estat, entre d’altres, els punts tractats en la reunió mantinguda telemàticament durant el dia d’avui. Amb la Subdirecció General de Recursos Humans s’ha establert una nova reunió per al proper dimecres dia 18 de març a les 2020.

Per tant, tots aquells i aquelles que, o bé voleu ampliar informació o bé voleu posar-nos en coneixement de noves deficiències poseu-vos en contacte amb els delegats i delegades del SAP-FEPOL.

Número de comunicat:
C-28/2020
Data: 
16/03/2020
Enllaç a PDF:
Clica aquí per descarregar-lo


Send this to a friend