Reunió SGRH – organitzacions sindicals de 25 de març del 2020

Resum de la reunió que avui, les organitzacions sindicals hem mantingut per videoconferència amb la Subdirecció General de Recursos Humans.

Barcelona, 25 de març de 2020.-

Avui les organitzacions sindicals hem tingut una nova reunió amb la Subdirecció General de Recursos Humans. A continuació us fem un resum dels punts tractats.

  • Incidència del COVID-19 dins del cos de mossos i proves de detecció.

A dia d’avui hi ha 1119 persones membres del cos de mossos d’esquadra confinades. Per altra banda s’han diagnosticat 25 casos positius de COVID-19. No obstant la SGRH, pels pocs casos positius, és conscient que no quadren els números fet que relacionen a la NO realització de proves de detecció.

En relació a la prova de detecció, el Comitè Tècnic de Salut el passat dissabte 21 de març va modificar el criteri inicial i a dia d’avui es podran fer proves a les persones membres del cos de mossos d’esquadra. No obstant les proves no es faran des de les Unitats de Vigilància Epidemiològica, sinó que les haurà de fer ASEPEYO.

Quan es començaran a fer les proves?

El Govern de l’Estat ha adquirit 500.000 proves. D’aquestes hores d’ara no sabem quantes arribaran per al cos de mossos. A l’efecte s’està treballant per tal que aquest mateix dijous la mútua comenci a fer proves.

A qui es farà les proves?

Tal i com consta en el punt 3.5 del document del Pla d’actuació de la Prefectura de la Policia de 24 de març, sobre criteris per a determinar l’absència del lloc de treball i l’aïllament a domicili per qüestions sanitàries relacionades amb el SARS-CoV-2, les proves es realitzaran a totes aquelles persones que han mantingui un contacte estret amb un infectat (ja hagi estat en l’àmbit privat com professional).

  • Retirada del 4 x 2 i proposta d’horari 7 x 14.

La Prefectura no té previsió de canviar l’horari. És més! És probable que faci falta reforçar el servei a la Conca d’Òdena.

Des del SAP-FEPOL continuem defensant la necessitat de retirar l’horari 4 x 2 el qual està (literalment) cremant al col·lectiu. Considerem necessari implantar la proposta alternativa que vam presentar el passat 18 de març. Quan més triguem a retirar el 4 x 2 més lesiu és per al cos de mossos d’esquadra.

La necessitat de no sobreexposar al col·lectiu, tal i com està fent el 4 x 2, és imperiosa i per tant, tenint present que aquesta és una situació que va per llarg, cal canviar JA l’horari imposat.

  • Acumulació a les comissaries de denúncies administratives per circular per la via pública.

El Reial Decret 463/2020 de 14 de març pel qual es decreta l’estat d’alarma ha interromput els terminis administratius i per tant, malgrat s’acumulin els documents a les comissaries, no hi ha risc de prescripció. Hores d’ara la SGRH no té previsió d’activar els serveis d’administració per tramitar donar curs, en tant que el reial decret continua vigent i la interrupció dels terminis no s’ha aixecat.

  • Custòdia de presos en centres hospitalaris.

Des del SAP-FEPOL hem denunciat l’equip de protecció que s’està donant als efectius policials que han de fer trasllats vitals i custòdies a hospitals. Hem reclamat la dotació d’equips de protecció integral ja que els hospitals són focus principals d’infecció. Cal tenir present que el Centre Penitenciari de Brians és un dels punts amb un índex de baixes més elevat.

  • Mossos amb malalties cròniques.

Des de la nostra organització sindical hem traslladat el fet que alguns CAP (per tal de poder donar la baixa) estan demanant informes dels metges de vigilància de la salut, a persones membres del cos de mossos d’esquadra amb patologies cròniques o situacions d’especial vulnerabilitat, per qui s’ha determinat la necessitat de confinament.

La SGRH reconeix aquests extrems. No obstant recorda que, si vigilància de la salut recomana el confinament d’un efectiu a casa i el metge no li dona la baixa, se li concedeix el permís per deures inexcusables.

  • Modificació dels períodes de vacances.

Des del SAP-FEPOL hem demanat que per als efectius que tenen concedides les vacances, mentre dura aquesta situació d’excepcionalitat, tinguin la possibilitat de modificar-les. La SGRH no hi veu cap problema.

Per tant, tots aquells i aquelles que estigueu en aquesta situació podeu contactar amb la vostra unitat i demanar una modificació dels períodes de vacances mitjançant el DAD40.

  • Sala 112 de Reus.

Després que s’hagi detectat un positiu s’han fet diverses actuacions de desinfecció de l’edifici. No obstant, des del SAP-FEPOL hem denunciat que encara no s’han fet les proves de detecció de COVID-19 als efectius que ahir es va determinar. La SGRH accelerarà la gestió per tal que ASEPEYO faci aquestes proves el més ràpidament possible.

  • Gestió dels 60.

S’ha denunciat la dificultat que els efectius policials s’està trobant per gestionar les persones finades. A l’efecte es reclama una millora immediata del procediment tant a nivell judicial, com amb les funeràries.

  • Criteris bàsics d’actuació.

Es torna a reclamar la homogeneïtzació i unificació de criteris bàsics d’actuació sobre procediments que es van realitzant segons criteris de cada comissaria i principalment sobre l’activació de personal. Les diferències entre Unitats i Àrees està generant problemes que amb una homogeneïtzació ens podríem estalviar.

  • Teletreball

Per aquelles unitats que sigui possible, encara que no estigui regulat per al CME, s’està essent flexible. Són en aquest cas els comandaments els qui acaben prenent la decisió.

Aquests han estat els punts tractats a la reunió d’avui. La propera reunió es realitzarà el proper divendres a les 12:00 hores.

Número de comunicat:
C-36/2020
Data: 
25/03/2020
Enllaç a PDF:
Clica aquí per descarregar-lo


Send this to a friend