El risc de les mascaretes higièniques. Portar-les no ens protegeix del SARS-CoV-2

Són moltes les mascaretes que anem veient i moltes les preguntes que ens arriben. Amb aquest comunicat aclarim alguns dubtes

Barcelona, 11 de maig de 2020.-

Són moltes les preguntes que ens arriben sobre les mascaretes higièniques, moltes de les quals no venen acompanyades de la seva homologació.

La major part de les preguntes van relacionades amb si, aquestes mascaretes, ens protegeixen del SARS-CoV-2. Què hem de tenir en compte:

1.- D’entre tots els microorganismes (incloses les bactèries) els virus són els més petits. Mentre que la BACTÈRIA és més gran per tenir en el seu interior tots els orgànuls d’una cèl·lula podent-se reproduir així tota sola, el VIRUS (al ser únicament ADN o fragments d’ADN) són més petits. D’aquests, el de la VEROLA era el més petit fins ara, amb una mida aproximada d’entre 200 i 450 nanòmetres (nm) de diàmetre. Per aquests motius, al ser més petit, els filtres de les mascaretes protectores han de ser molt més petits i exigents.

2.- El VIRUS del SARS-CoV-2 té una mida aproximada entre 50 i 200 nm de diàmetre, podent arribar a ser quatre vegades més petit que el virus de la VEROLA. Per tant, si en un mil·límetre hi poden haver 1000 bactèries, en el mateix espai hi tenen cabuda 1.000.000 de VIRUS. És per això que, per protegir-nos de la COVID-19, és tant important que les mascaretes siguin FFP2, FFP3 o quirúrgiques (si ets portador de la malaltia).

Un exemple d’una mascareta que NO ENS PROTEGEIX d’una possible infecció són les anomenades mascaretes HIGIÈNIQUES o mascaretes BACTERIANES. Si bé aquest tipus de mascareta ens pot protegir contra algunes bactèries, MAI ens protegeix contra un VIRUS i menys com virus com el del SARS-CoV-2,.

Les úniques mascaretes que ens protegeixen contra la COVID-19 són aquelles reconegudes com a EPI, les quals han de dur sempre el marcatge de les sigles de la CE i declaració UE de conformitat del fabricant i altra informació addicional conforme el Reglament (UE) 2016/425 del Parlament Europeu i del Consell, relatiu als Equipaments de Protecció Individual.

Per tant, mentre que les FFP2 filtren un 92%, les FFP3 un 98% i les mascaretes quirúrgiques només funcionen per NO transmetre la COVID-19, les mascaretes higièniques NO garanteixen la protecció contra el SARS-CoV-2. Dit d’una altra manera: no serveixen!

Així doncs, cal no refiar-se de qualsevol tipus de mascareta i cal aplicar les màximes mesures de seguretat, exigint a l’Administració la dotació d’aquell material reconegut com a EPI.

Número de comunicat:
C-83/2020
Data: 
11/05/2020
Enllaç a PDF:
Clica aquí per descarregar-lo


Send this to a friend