COMUNICATS 
Consell de la Policia de 30 de juliol (3a sessió i n’hi haurà un quarta) 
3a sessió del Consell de la Policia iniciat el 30 de juliol del 2021. No serà l'última ja que avui tampoc s'ha pogut acabar amb l'ordre del dia previst. Es reiniciarà la sessió el proper dilluns dia 20 de setembre. 
 
Barcelona, 13 de setembre del 2021.-

Avui, 13 de setembre s’ha seguit amb la tercera sessió del Consell de la Policia iniciat el 30 de juliol. A continuació us fem un resum dels punts que s’hi ha tractat.

Primer.- Infraestructures.
Se’ns informa del projecte de noves comissaries les quals estan a punt de començar les obres, com és per exemple la de Torredembarra. Se’ns ha informat també de les actuacions previstes a desenvolupar en diferents a dependències policials, amb un import de 1.700.000€.

Per altra banda se’ns ha informat de l’adquisició de cortines per a setanta (70) edificis policials per aquest mateix 2021. Així mateix, s’han comprat un total de 2055 armariets nous que substituiran aquest mateix any, els que estan en pitjors condicions.

Per últim se’ns informa en aquest punt la previsió d’inici de les obres a la Jonquera (a finals de 2021) i Mollerussa (a finals de 2022), així com també una remodelació de l’Edifici Base (a mitjans de 2025).

Segon.- Model d’ordre públic.
Se’ns informa de la propera comissió parlamentària que s’iniciarà per debatre el model d’ordre públic. La intenció (creiem que difícil d’assolir pels interessos d’alguns actors polítics) és treure del soroll mediàtic a les unitats d’ordre públic del cos de mossos d’esquadra.

Aquesta comissió (aprovada amb els vots favorables d’ERC, de Junts per Catalunya, d’En Comú Podem, de la CUP i amb l’abstenció del PSC) analitzarà en una primera fase, quin és el grau de compliment de les conclusions del Grup de Treball que va retirar les boles de goma.

Des del Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) ja hem avançat quin ha estat aquest grau de compliment. Només s’han complert les exigències fetes al cos de mossos d’esquadra. Aquelles fetes al Legislatiu (com és la Llei Catalana de l’Espai públic) o també als mitjans de comunicació (pixelar la cara dels efectius policials) no se n’ha complert cap.

Tercer.- Material policial.
Malgrat des del SAP-FEPOL hem reclamat per activa i per passiva ampliar la dotació i utilització dels dispositius conductors d’energia (TASSER) no es contempla, actualment, que sigui una eina d’ús general.

En relació a la petició de càmeres unipersonals, s’estan fent proves per valorar si seria viable la seva incorporació, no obstant de moment no s’ha donat llum verda al fet que siguin de caràcter genèric.

Mentre no s’avança en aquesta qüestió, des de la nostra organització seguim reclamant i això ho hem fet avui, la instal·lació de càmeres als vehicles policials. Una reclamació que venim fent des de fa més de cinc anys.

Quart.- Règim sancionador.
Tal i com es va admetre a la pròpia Comissió d’Interior l’àmbit disciplinari necessita una millora i aquest és un repte global. Les lleis necessiten una actualització, com és per exemple, tot el que afecta la discriminació per motius de raça, ja que  no està actualitzat.

En relació a les execucions de sancions, aquestes resten suspeses mentre no hi ha una sentència ferma (en cas de procediment penal).
Des del SAP-FEPOL es considera que cal una nova llei de la Policia de la Generalitat la qual, per la seva antiguitat, ha quedat absolutament obsoleta. Per tant, i en tant el règim disciplinari hi està inclòs no s’acabarà solucionant de manera definitiva aquesta qüestió.

Cinquè. Defensa jurídica del CME.
Des del Departament d’Interior es considera que la millor manera de defensar les persones membres del cos de mossos d’esquadra és a través del Gabinet Jurídic Central, tal i com es fa amb la resta de la Funció Pública.

Aquesta mesura garanteix més amplitud horària, més personal disponible i una major cobertura. A l’efecte s’ha insistit que l’adscripció orgànica continuarà pertanyent al Departament Interior  i la funcional al Gabinet Jurídic Central.

Des de la nostra organització sindical considerem imprescindible professionalitzar en l’àmbit penal, la totalitat dels professionals que formen part del Gabinet Jurídic Central, alhora que creiem essencial assegurar una coordinació constant entre aquest, el Departament d’Interior i la Direcció General de la Policia.

Des del SAP-FEPOL hem sol·licitat saber quantes persones membres del cos de mossos d’esquadra han patit lesions en l’exercici de les seves funcions, respecte a la resta de servidores i servidors públics de la Generalitat.
Respecte al conflicte d’interessos amb la DGAIA per agressions on l’autor sigui menor tutelat, s’elaborarà un protocol que garanteixi els drets dels mossos i de les mosses.

Sisè.- Indemnització sobre lesiones patides en acte de servei.
S’ha elaborat una Instrucció que donarà ple dret a l’abonament de l’import obtingut a  favor del mosso o de la mossa. S’aplica, doncs, l’article 48 de la llei 10/94, tot seguint la jurisprudència del TS. Es tractarà d’un procediment senzill que tindrà un model de sol·licitud estàndard que agilitzarà el dret de cobrament.

Aquestes han estat les qüestions tractades en la tercera sessió del Consell de la Policia que es va iniciar el passat 30 de juliol. La quarta i darrera (esperem) sessió el proper dilluns.

  
NÚMERO DE COMUNICAT:C-121/2021 
DATA:13 de Setembre de 2021
a les xarxes (segueix-nos)
 
 
ARXIU - Consulta mensual
 
Política de Cookies