ESCRITS, ORDRE PÚBLIC 
La situació a les ARRO està arribant al seu límit 
El Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) porta temps avisant que la situació a les unitats d’ordre públic i molt especialment a les Àrees Regionals de Recursos Operatius està arribant al seu límit. 

Maite Català Pujol

Subdirectora General de Recursos Humans

Direcció General de la Policia

Travessera de les Corts 319-321 (08029) Barcelona

 

Senyora,

El Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) porta temps avisant que la situació a les unitats d’ordre públic i molt especialment a les Àrees Regionals de Recursos Operatius està arribant al seu límit.

El fet que aquestes Unitats estiguin regulades per un horari especial específic, no els ofereix cap mena de garantia que els permeti conciliar mínimament la seva vida familiar amb la seva vida laboral. I aquests extrems, sumats als fets que es venen produint al nostre país i el maltractament al qual estan essent sotmesos fa que com diguem, aquesta situació estigui arribant al límit.

I per què manifestem tan rotundament que els efectius d’ordre públic estan essent maltractats. Doncs perquè des de la nostra organització són diversos els escrits que hem presentat denunciant la seva situació i per contra de posar-hi remei, veiem que la situació es va agreujant.

Primer.- En data de 7 de novembre del 2017, SAP-FEPOL ja va presentar un escrit amb número de registre 1-2017-0656295-1 alertant, entre d’altres qüestions, de l’excés de serveis als qual estaven sotmesos els membres de les Àrees Regionals de Recursos Operatius. Un excés de serveis que, per exemple, impedien als efectius poder dinar en jornades de 10 hores.

En el mateix escrit, la nostra organització sindical denunciava l’accés i control que, des de les Oficines de Suport de les diferents Àrees es tenia sobre els seus efectius. A l’efecte, la nostra organització ha liderat una demanda, com és l’activació i comunicació de serveis mitjançant l’aplicació whatsapp.

Una reclamació que enteníem solucionada segons la seva resposta de data de 23 novembre amb número de registre 0261/12083/2017 i sobre la qual, la nostra organització sindical va emetre el comunicat C-154/2017, però que novament hem de tornar a denunciar.

Per últim, en aquest mateix escrit de novembre, la nostra organització sindical denunciava l’abús que patien els efectius de les ARRO, com a conseqüència de l’horari que se’ls aplica i de les convocatòries i desconvocatòries que pateixen, així com també dels canvis d’horaris continus.

Dèiem literalment en aquest escrit que tant la Prefectura com la Subdirecció prenien l’horari especial específic com una carta en blanc, que els permet fer amb les treballadores i treballadors públics el que creien oportú, sense importat-los-hi ni el més mínim la seva vida privada.

Segon.- En un segon escrit, registrat amb número 1-2017-0669918-1 en data de 14 de novembre, SAP-FEPOL denunciava l’absoluta disponibilitat a la qual tenien sotmesos als efectius de les Àrees Regionals de Recursos Operatius.

Posàvem de manifest que aquests efectius passaven a cobrir, per les circumstàncies que ens envolten, serveis a tot el país com si d’una unitat central i com si d’un efectius d’ordre públic es tractés.

Aquesta qüestió tornava a incrementar de nou la càrrega de treball dels efectius de les ARRO que, sumats als fets esmentats denunciats en el punt anterior feia que s’incrementessin més les activacions i els canvis de quadrant.

Ja en aquest escrit de novembre, la nostra organització sindical considerava oportú mantenir una reunió amb els membres de la Prefectura i de la Subdirecció, però hores d’ara això no s’ha arribat a produir i el temps i la càrrega de treball s’ha anat acumulant en els efectius d’ARRO i BRIMO.

Tercer.- En data de 4 d’abril SAP-FEPOL, en escrit presentat amb número de registre 0447/4453/2018 relacionat amb el nou Pla Operatiu Minerva, exposava altra vegada els extrems manifestats en els dos punts anteriors.

I és que aquest nou Pla Operatiu torna a afectar majoritàriament i des de la seva fase inicial, als efectius d’ARRO i BRIMO. En aquest escrit, SAP-FEPOL ha tornat a posar en evidència que els efectius d’ARRO estan patint continus canvis de planificació, de quadrants i de serveis sense esser compensats, com a conseqüència d’estar regulats sota un horari especial específic.

I en aquest escrit posàvem l’exemple que durant la setmana del 2 al 8 d’abril, els efectius d’algunes de les ARRO van ser tots activats. Bé! Més ben dit. Van ser tots alertats (via whatsapp) per tal que no planifiquessin res en la seva vida privada per al diumenge dia 8, ja que era molt probable que haguessin de treballar. Sense cap més informació! Sense saber per quin motiu, sense saber el torn que haurien de fer, sense saber les hores que haurien de treballar o fins i tot alguns, sense saber si haurien de pernoctar fora dels seus domicilis.

Què va produir aquesta acció? Doncs que tots aquests efectius, a banda d’haver d’estar atents als seus telèfons, no poguessin planificar res per aquells dies, trencant-se així la reivindicada conciliació familiar.

Però finalment, molts d’aquests efectius no van ser activats i no van haver d’anar a treballar. I aquí és quan la qüestió ja esclata, perquè tal i com dèiem en l’escrit de 4 d’abril, aquests efectius –malgrat haver-se trencat la seva conciliació- no reben cap mena de compensació, tenint les sensacions que a dia d’avui tenen i les quals no són altres que són autèntiques joguines que ballen al ritme de la Comissaria.

I aquest és un exemple. Però no un únic exemple. Fets similars es van produir per exemple en la sessió plenària que hauria de preveure la investidura com a President de la Generalitat al diputat Carles Puigdemont (10-11 de març). Durant aquell cap de setmana tots els efectius d’ordre públic van estar atents als seus telèfons mòbils, van haver d’anul·lar tots els compromisos privats que ja tenien i un cop desactivats perquè ja no eren necessaris, no van rebre cap mena de compensació, malgrat haver-se trencat la seva conciliació.

Quart.- Aquests són dos exemples que deixen en evidència que cal posar fil a l’agulla. Insistim que la situació en les unitats està arribant al seu límit i la nostra organització sindical, us ho posa en coneixement amb la intenció de trobar una solució.

La nostra organització sindical no entrarà a valorar la necessitat d’activar o no, als efectius que es considerin des de la CSUCOT. Ara bé! Si entrarem en la necessitat de compensar a aquests efectius quan se’ls activa, es trenca la seva conciliació familiar, se’ls desactiva i es torna alterar les situacions personals.

SAP-FEPOL té una proposta. Una proposta extreta del propi col·lectiu i és una proposta que cal que escolteu i valoreu per reduir l’ànim crispat que a dia d’avui està bullint dins les especialitats d’ordre públic.

És per això que, des del SAP-FEPOL instem a la Subdirecció General de Recursos Humans a  que ens emplaceu de manera urgent i immediata, on assisteixin membres de la Prefectura, a una reunió on iniciem les converses que permetin acordar les compensacions que han de rebre els efectius d’ARRO i BRIMO.

Restem a la seva disposició per a qualsevol aclariment.

Atentament,

Carles Peiruza Pere Garcia Quer

Delegat d’Ordre Públic del SAP-FEPOL Secretari General del SAP-FEPOL

Barcelona, 12 d’abril del 2018

 
NÚMERO DE COMUNICAT:E-38/2018 
DATA:12 de Abril de 2018
a les xarxes (segueix-nos)
 
 
ARXIU - Consulta mensual
 
Política de Cookies
Utilitzem cookies pròpies i tècniques de tercers d’anàlisi d’ús de la nostra web, a fi de millorar els nostres serveis.
Pot canviar la configuració i obtenir més informacióaquí
Accepto