COMUNICATS 
Consell de la Policia de 7 de maig (segona sessió) 
Resum dels punts tractats en la segona sessió del Consell de la Policia iniciat el divendres passat, 7 de maig. 
 
Barcelona, 14 de maig de 2021.-
Avui s’ha realitzat la segona sessió ordinària del Consell de la Policia, la primera de les quals es va produir el divendres passat 7 de maig. A continuació us fem un resum dels punts tractats en la sessió d’avui.
  • Pacte de drets sindicals.
La Direcció General de la Policia considera que en aquests moments no és l’idoni per tractar el pacte de drets sindicals. Per tant caldrà esperar a la constitució d’un nou Govern per poder avançar sobre aquesta qüestió.
  • Modificació decret d’eleccions sindicals.
Malgrat els fets esdevinguts en les darreres eleccions sindicals i les denúncies presentades, arxivades fins el moment aquelles que han estat valorades judicialment, CAT, SPC i USPAC no consideren que ara, sigui el moment adequat per modificar el decret d’eleccions sindicals. Des del SAP-FEPOL per contra considerem que, un any després de les darreres eleccions i en previsió del temps que tenim per endavant, cal apostar per la implantació del vot electrònic. A l’efecte considerem irresponsable l’actitud d’aquelles organitzacions que (havent denunciat contínuament presumptes irregularitats) s’oposin ara a una modificació de la normativa.
  • Comissió d’Igualtat.
Després que de manera insistent SAP-FEPOL hagi denunciat l’exclusió de les organitzacions sindicals de la Comissió d’Igualtat del cos de mossos d’esquadra, sembla que es comença a produir un gir en la intenció inicial. En la sessió d’avui, se’ns ha proposat crear una Comissió Negociadora que emani del Consell de la Policia. Des de la nostra organització sindical, en tant que per llei cal aprovar un Pla d’Igualtat i acceptant preventivament aquesta proposta, valorarem si aquesta respecta la normativa vigent en aquest assumpte.
  • Uniformitat
L’expedient per la nova uniformitat ja està preparat i s’ha reservat la partida pressupostària de 10,8M d’euros necessària. No obstant, avui se’ns ha manifestat que (per implantar la nova uniformitat) cal modificar el Decret que la regula, cosa que no es pot fer amb un Govern en funcions. La previsió per tant és que durant la primavera del 2022, 11.000 efectius ja vesteixin la nova uniformat i que la resta, la canviïn el 2023. Des del SAP-FEPOL considerem que tot plegat és un despropòsit i una mostra de com hem vingut funcionant els darrers anys. La nova uniformitat va ser presentada el 30 de juny del 2017 i, fins i tot es va anunciar als mitjans de comunicació, que la meitat del cos ja el vestiria aquest 2021. Ara ens anuncien que 11.000 efectius tindran la nova uniformitat la primavera del 2022 i que prèviament cal fer una modificació del Decret d’uniformitat. En fi! Tal i com ja denunciéssim en el comunicat 138/2020 de 3 d’agost, el cos de mossos d’esquadra continuarà essent un cos implicat, amb una uniformitat del segle passat. Així mateix des del SAP-FEPOL hem tornat a denunciar la no reposició de peticions extraordinàries de vestuari. Haver d’esperar més d’un any i mig per rebre uns pantalons de trànsit o igual de temps per altres peces és lamentable.
  • Roba de paisà.
Per enèsima vegada s’han denunciat les deficiències en el sistema del val de roba de paisà. A l’efecte des del SAP-FEPOL ens reafirmem en la necessitat primer, d’incrementar l’import del val de la roba (totalment insuficient), i d’ingressar-lo directament a la nòmina de cadascun dels efectius que es veuen “beneficiats”.
  • Parc mòbil.
Se’ns han facilitat les dades relatives a la recent renovació del parc mòbil del cos de mossos d’esquadra, la qual ens serà traslladada de manera immediata. Destaca que l’any 2021 i del que portem de 2021 s’han renovat 623 vehicles de seguretat ciutadana i se n’han recuperat una trentena que tenien avaries pendents d’arreglar. Respecte el parc mòbil logotipat s’ha denunciat la situació precària que tenen algunes unitats de paisà les quals veuen dificultades les seves tasques per la manca de vehicles.
  • Millores en la protecció i seguretat de les comissaries.
Després dels fets lamentables de Vic se’ns comunica que s’ha fet un concurs de licitació per la compra de material d’ordre públic (escuts, cascs i defenses) per a les unitats de seguretat ciutadana. En relació a la seguretat de les comissaries, SAP-FEPOL ja va presentar un escrit l’1 de març reclamant un increment de les mesures de protecció. Escrit que ja vam defensar davant la Prefectura en reunió mantinguda el 15 de març. A l’efecte actualment s’està fent un estudi de totes les comissaries i edificis del cos de mossos d’esquadra Així mateix considerem que cal modificar el model de comissaries del cos que es va establir en el principi del desplegament, ja que el context ha canviat i el cos de mossos d’esquadra ha passat a ser un objectiu principal.
  • Fundació del cos de mossos d’esquadra.
Novament SAP-FEPOL ha portat al Consell de la Policia la necessitat de tirar endavant la Fundació del cos de mossos d’esquadra. En data de 15 d’octubre vam tenir una reunió en la qual se’ns manifestava que la Fundació entraria en vigor a finals de l’any 2020. Arribats al mes de maig del 2021, tot sembla aturat, motiu pel hem reclamat que s’acceleri es faci el pla de viabilitat econòmica necessari per constituir-la i es determini el Patronat.
  • Ordre públic.
Tal i com ja hem fet en Consells de la Policia anteriors, des de la Secretaria d’Ordre Públic del SAP-FEPOL farem un comunicat específic respecte tots els temes d’ordre públic.
  • Eines policials: càmeres unipersonals.
Es considera que la dotació actual de tàssers és la correcta i per tant no es preveu una ampliació. S’ha debatut la necessitat d’implantar càmeres unipersonals per a tots els efectius del cos de mossos d’esquadra. Hores d’ara Prefectura no ho considera necessari. Des del SAP-FEPOL hem proposat que, mentre no hi hagi la possibilitat de dotar a tots els efectius de la seva càmera, es col·loquin càmeres als vehicles policials.
  • Sales de Comandament.
En relació a la Sala Regional de Girona està previst el seu tancament a finals d’aquest any 2021. A preguntes de SAP-FEPOL, Prefectura ha informat que a finals d’aquest mes de maig o principis de juny, es parlarà amb la plantilla sobre l’oferiment per assolir una nova plaça. Respecte la Sala Regional de la RPM Sud es valora la seva reubicació de cares a l’any 2022, no així per a la SRC de la RPMB que a dia d’avui no està previst reubicar-les.
  • Dia de les esquadres.
Es preveu que es puguin celebrar els actes relatiu al Dia de les Esquadres la segona quinzena del mes d’octubre. Hores d’ara està previst un acte central (amb l’assistència d’unes cinc-centes persones) i dels corresponents actes regionals. En relació a les medalles i felicitacions, malgrat es lliuraran més tard tindran efectes administratius a data de 22 d’abril.
  • Magatzem central de substàncies estupefaents.
Es reconeix que tenim un problema amb la gran quantitat de substàncies que cal emmagatzemar. A dia d’avi l’obra no està entregada i manquen els últims elements del sistema de seguretat. Així mateix s’està elaborant un Pla d’usos i resta també pendent la compra de tot el mobiliari interior. La Unitat o Servei de Vigilància Corporativa està estudiant i valorant els elements de vigilància per fer d’aquesta infraestructura un espai segur. No hi ha previsió de data concreta.
  • Defensa jurídica de les persones membres del cos de mossos d’esquadra.
Després que SAP-FEPOL denunciés per escrit les deficiències en l’assistència jurídica i que, fruit de l’escrit ens reuníssim amb la Secretaria General del Departament i el Cap del Gabinet Jurídic vull se’ns ha comunicat que, amb caràcter imminent, el NIP tindrà una diligència de personació que es podrà instruir en l’atestat. Amb aquesta diligència s’evitarà que efectius que han patit lesions no es tinguin en compte en el procediment judicial.
  • Funcionament del Consell de la Policia.
És evident que tal i com s’està desenvolupant a dia d’avui el Consell de la Policia, aquest es mostra com un òrgan de representació inoperant. Al respecte SAP-FEPOL ja ha reclamat en reiterades ocasions, la necessitat de modificar el Reglament de funcionament.
  • Declaracions judicials per videoconferència.
Des del SAP-FEPOL hem reclamat que, per aquelles declaracions que s’hagin de fer fora de la comarca, es computin cinc hores i no tres. La SGRH s’ha compromès a estudiar-ho.,
  • Torn obert de paraula
Des del SAP-FEPOL hem sol·licitat que se’ns traslladi la informació relativa a la quantitat de denúncies COVID que han estat tramitades i quina ha estat la recaptació que s’ha originat al respecte. Aquestes han estat les qüestions tractades i que, en cas de requerir una ampliació de la informació us podeu posar en contacte amb la xarxa de delegades i delegats que SAP-FEPOL té a les vostres comissaries. La d’avui, en principi, ha estat la darrera sessió del Consell de la Policia amb un Govern en funcions. A l’efecte esperem que el proper que es convoqui ja sigui amb un Govern que pugui donar resposta a totes les demandes i necessitats que té el cos de mossos d’esquadra. 
NÚMERO DE COMUNICAT:C-74/2021 
DATA:14 de Maig de 2021
a les xarxes (segueix-nos)
 
 
ARXIU - Consulta mensual
 
Política de Cookies