COMUNICATS 
Amb el Consell de la Policia celebrat avui es confirma que el Protocol d’Assetjament Sexual ha fallat 
Després de les explicacions que el Departament d'Interior ha donat avui respecte els casos d'abusos sexuals i la gestió feta, la nostra organització sindical corrobora que el Protocol contra l'Assetjament Sexual i la seva aplicació han fallat absolutament.  
 
Barcelona, 2 de juny de 2022.-

Avui, davant la gravetat dels casos d’abusos sexuals que les darreres setmanes ve denunciant la nostra organització sindical s’ha realitzat un Consell de la Policia extraordinari telemàtic, en el qual el Departament d’Interior ha donat explicacions sobre la gestió feta amb les mosses víctimes d’abusos sexuals.

En la cronologia dels fets, el Departament ha assegurat que des que es tingués coneixement dels fets (febrer del 2020) s’han anat prenent mesures cautelars contra el Doctor del Servei de Vigilància de la Salut. Mesures que, quan han anat apareixent nous casos, s’han incrementat fins arribar a la separació del servei.

Per part del Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL), tal i com es comuniqués per escrit al Director General de la Policia en data de 13 de maig, s’ha denunciat la fallida absoluta del Protocol d’Assetjament Sexual del cos de mossos d’esquadra. Una fallida que ha provocat que, especialment les dues primeres víctimes d’abusos, s’hagin sentit clarament soles al llarg de tot el procés.

L’activació del Protocol no pot quedar únicament en una trucada telefònica i en una derivació a presentar denúncia a qualsevol comissaria del cos de mossos d’esquadra. L’activació del Protocol no pot generar un sentiment de soledat com el que s’ha generat i en tot cas el Protocol ha de garantir l’acompanyament, l’assessorament legal i el suport psicològic des del minut zero.

Perquè com a conseqüència de com s’han gestionat els casos, i així també ho ha denunciat la nostra organització sidnical especialment amb la segona de les víctimes, alguna d’aquestes ha patit una doble o fins i tot triple victimització, aspecte absolutament imprescindible evitar.

Alhora hem denunciat que l’aplicació de les mesures cautelars que s’han aplicat al Dr. Planas, s’hagi fet gradualment i que no hagi estat fins el 19 de maig (sis dies després de la presentació del nostre escrit) que no es suspengués de feina i sou a aquest metge.

Així mateix, SAP-FEPOL ha insistit en la necessitat de modificar el Protocol i ha reiterat la necessitat que les organitzacions sindicals representatives tinguem un paper actiu dins la Comissió de Valoració de l’Assetjament Sexual del cos de mossos d’esquadra. Si de transparència es vol fer bandera, cal incorporar als sindicats a la Comissió que s’encarrega d’investigar i determinar si hi ha hagut o no, un cas d’assetjament o d’agressió sexual.

Per tot plegat, la nostra organització sindical espera que de manera immediata es facin els canvis oportuns respecte aquelles qüestions que, en la gestió dels casos apareguts, és evident que han fallat. Del resultat d’avui no pot quedar en un simple “ja hem fet el Consell i aquí no ha passat res”, ja que si una cosa ha quedat en evidència avui és la necessitat d’aplicar els canvis necessaris que evitin per sempre més, que els sentiments de soledat patits per algunes de les víctimes es tornin a produir.
 
NÚMERO DE COMUNICAT:C-95/2022 
DATA:2 de Juny de 2022
a les xarxes (segueix-nos)
 
 
ARXIU - Consulta mensual
 
Política de Cookies
Utilitzem cookies pròpies i tècniques de tercers d’anàlisi d’ús de la nostra web, a fi de millorar els nostres serveis.
Pot canviar la configuració i obtenir més informacióaquí
Accepto