COMUNICATS 
Les Oficines d’Atenció al Ciutadà en risc de quedar buides per manca de policies 
Els greuges comparatius que ha generat del darrer acord i l’estigmatització de les “tasques de despatx” dificulta que hi hagi efectius voluntaris per assumir aquestes tasques. 
 
Barcelona, 30 d'abril del 2024.-
 
Si una cosa ha quedat clara després de la signatura del darrer acord de 31 de juliol del 2023 i després de veure com han evolucionat les negociacions de la resta de cossos administratius de la Generalitat de Catalunya és que el cos de mossos d’esquadra ha perdut una oportunitat històrica, per millorar les seves condicions de treball.

Tal i com denunciéssim en comunicat de 13 de novembre del 2023, els Grups d’Atenció a la Víctima (GAV) d’algunes destinacions del cos de mossos d’esquadra, a dia d’avui únicament es poden cobrir amb efectius amb plaça provisional. Des del SAP-FEPOL i des de l’SME-FEPOL, avui hem de denunciar que el mateix està succeint amb les Oficines d’Atenció a la Ciutadania.

Les OAC, malgrat ser un lloc estratègic i especialment important, han deixat de ser atractives per als efectius policials. Això està provocant que en algunes destinacions, aquells i aquelles especialistes que des de fa anys venien desenvolupant aquestes tasques, les vulguin deixar de fer.

Des d’ambdues organitzacions sindicals considerem que el Departament d’Interior, la Direcció general de la policia i la Prefectura del cos haurien de ser extremadament sensibles amb aquesta situació i per tant, haurien de buscar una ràpida solució que eviti per més temps la situació que s’està produint.

Aquesta passa inevitablement per a reconèixer com a especialitat de Nivell 2 dins la família de seguretat ciutadana el desenvolupament d’aquestes funcions. Malgrat alguns segueixen desprestigiant les funcions de despatx, cal reconèixer el seu valor i la funció que desenvolupen.

Les OAC constitueixen el nucli del cos de mossos d’esquadra, requereixen una especificitat àmplia de coneixement normatiu i legislatiu i són les qui, entre d’altres funcions,  reben la ciutadania que ha estat víctima d’un fet delictiu. És imprescindible empoderar  i professionalitzar aquestes destinacions. Assolir-ho, passa per reconèixer el seu grau d’especialització i especificació.

Per aquest motiu des del SAP i des de l’SME (com a organitzacions sindicals majoritàries del cos de mossos d’esquadra) tornem a reclamar la implantació del nivell 2 per aquestes funcions (OAC i GAV).

El cos de mossos d’esquadra i el servei de seguretat pública de Catalunya no es pot permetre que funcions específiques no s’especialitzin i malgasti el coneixement i l’experiència professional de totes aquelles persones que, des da fa molt temps, venen assumint aquesta responsabilitat.
 
NÚMERO DE COMUNICAT:C-82/2024 
DATA:30 de Abril de 2024
a les xarxes (segueix-nos)
 
 
ARXIU - Consulta mensual
 
Política de Cookies