Us fem un resum dels punts tractats entre els caps de la comissaria, els representants dels sindicats i l’Administració
Barcelona, 06 de març de 2025.-
En data 26 de febrer va tenir lloc la darrera reunió periòdica entre la CGINF i els sindicats. Aquests són els punts tractats:
Primer.- Previsió properes LD per l’especialitat
De moment no es té coneixement d’un procés de Lliure Designació en un futur pròxim. El que sí que s’està preparant és un procés de selecció per cobrir places de vigilàncies i seguiments de la comissaria d’Informació.
De moment desconeixen el nombre total de places, però no seran moltes.
Manifesten que a excepció d’aquest procés selectiu durant el 2025 no hi haurà un augment de la plantilla.
Des d’USPAC se sol·licita que, en el moment de fer la selecció de personal per treballar a Informació, no s’acceptin les persones que gaudeixen d’una reducció de jornada al·legant que “no poden fer la feina com toca”.
Per part del cap de la comissaria es respon que el fet de gaudir d’un dret que, a més, afecta directament la conciliació laboral i familiar, no pot penalitzar ni penalitzarà a una persona per accedir a un lloc de treball. Opinió que, òbviament, subscrivim completament.
Segon.- Guàrdies no presencials: petició d’increment d’efectius
Des del SAP-FEPOL i l’SME FEPOL sol·licitem a la comissaria que augmenti el nombre d’efectius a les guàrdies no presencials.
Per part del cap de la CGINF es manifesta que el sistema de guàrdies s’estableix després de parlar amb els caps de cada àrea i escoltant les seves propostes.
De fa temps per part de totes les persones consultades es va establir el sistema de guàrdies actual, el qual va canviar les condicions de compensació d’un sistema horari a un econòmic.
Un cop analitzades les activacions després de la nostra petició ens manifesten que de les més de 50.000 hores de GNP que es van fer el darrer any només s’ha activat un total de 89 hores.
Aquests números fan que els caps de la CGINF considerin que no és necessari ampliar els efectius que fan GNP. I afegeixen que en cas que es necessiti algun suport puntual per una activació els agents poden trucar al comanament de guàrdia d’informació o si en cas de necessitat desplaçar un efectiu d’una regió propera.
Per la nostra part no podem estar més en desacord amb aquest plantejament. De fet, els números que ens presenten ens fan estar encara més alineats amb la necessitat i ara possibilitat d’incrementar els efectius.
Si tenim aquestes activacions en un any no hauria d’haver-hi problema per fer un mínim esforç econòmic i pagar 3 euros bruts per hora a aproximadament 5 o 6 persones. No creiem que la despesa sigui tan important i, en canvi, guanyarem molt en seguretat pels companys i les companyes de l’especialitat.
Així mateix, també guanyem temps de resposta i estalviem en quilometres per haver de desplaçar agents d’altres regions si fos necessari.
Tercer.- Repartiment d’hores extres per les diferents àrees
Després de rebre consultes en el repartiment de les hores extra, hem traslladat aquesta qüestió a la reunió.
La resposta que es dona és que els dispositius per POEA 2 o 3 es cobreixen amb un mínim del 50% d’efectius de l’àrea afectada i la resta s’ofereix fora. En el cas de necessitar només 4 o 5 persones es cobreix íntegrament amb l’àrea afectada.
En el cas de Barcelona, els serveis es cobreixen tant amb efectius del territori com de fora. En aquest cas, s’envia una graella a les àrees perquè la gent es pugui apuntar. En el moment de fer la selecció es té en compte les hores fetes en els darrers 12 mesos i seguidament la idoneïtat operativa de la persona pel servei que s’ha de realitzar.
En el cas de trucar a una persona que no pugui fer el servei pel motiu que sigui, es passa al següent, però no penalitza per següents dispositius.
Quart.- Incidència en el pagament del val de roba
La CGINF té ple coneixement del problema que han tingut els companys amb el val del 2023 i estan a sobre per solucionar-ho.
Per la informació de la qual disposen alguns companys i companyes ja han cobrat el que se’ls deu i els altres ho faran aviat.
Cinquè.- Problemes amb vehicles de paisà amb molt quilometratge i mancança de motocicletes i material.
Darrerament, s’han incorporat 25 vehicles i pel que fa a les motos després de les reiterades queixes que s’han fet per part de la comissaria està previst fer una licitació, però que no es resoldria fins al 2026.
Sisè.-Distribució del mateix material de comunicacions per tot el territori
Sol·licitem que totes les àrees disposin del mateix sistema de comunicacions, actualment tenim moltes diferències entre unes i altres.
Per part dels caps de la comissaria es manifesta que ells no són els responsables del repartiment, aquesta tasca correspon a la CGTIC. I que un cop preguntat a aquesta comissaria general els han dit que el repartiment es fa d'acord amb el que tenen en aquell moment.
És a dir que si en el moment del repartiment toca una àrea o altra serà la sort, i no els criteris operatius i coherents, qui decidirà com s’equipa als mossos i les mosses per fer la seva feina.
Finalment, es recorda per part dels comandaments de la CGINF que encara ens trobem a un nivell 4 d’alerta terrorista i que els efectius de totes les unitats del cos no es poden relaxar en el moment de desenvolupar les seves tasques prioritzant l’autoprotecció.
Aquest és el resum dels punts tractats, per qualsevol dubte o aclariment teniu a la vostra disposició als delegats i delegades del SAP-FEPOL i l’SME FEPOL.