METROPOLITANA BARCELONA, COMUNICATS 
Reunió Regional de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona de 22 d’octubre 
Resum dels punts que en la reunió d'avui ha defensat la nostra organització sindical 
 
Barcelona, 22 d'octubre del 2020.-
Avui dia 22 d’octubre s’ha convocat la reunió amb els comandaments de Barcelona per tractar els punts més rellevants d’aquesta regió. Aquests són els punts principals que el SAP-FEPOL ha posat sobre la taula:
  • Àrea Regional d’Instrucció i Custòdia
Manca d’efectius i ineficàcia del servei EQUALIS: Admeten que no hi ha una solució 100% efectiva pel servei i que, tal com manifestem, pot haver hagut moments “puntuals” on hi hagi hagut una manca d’efectius greu (2 agents sols a l’ACD esperant EQUALIS). El nombre d’efectius es computa “segons els nombres que tenen sobre la taula”. Des del SAP-FEPOL farem una proposta per escrit (tot i que ja hem sol·licitat reiteradament aquests mesos que s’incrementin els efectius). Defensen l’operativitat d’EQUALIS, que nosaltres qüestionem. Per altra banda, preguntem per què, si no pot haver-hi agents en pràctiques a la roda, sí que poden anar puntualment via EQUALIS. Per nosaltres és contradictori i paradoxal. Ens responen que el criteri sobre que els i les agents en pràctiques no poden anar a ARIC ni tampoc a la SRC correspon a la DAS, i no pas a la Regió, però que EQUALIS sí, i que, segons paraules del mateix comissari, ell sí que és favorable que realitzin el servei a l’ACD. Davant la petició de metge i infermera, extrem que depèn de l’ICS, s’ha realitzat la petició i ens informaran del resultat quan tinguin resposta. Així mateix, manifesten que el còmput de vegades que cada comissaria ha de cedir agents per realitzar EQUALIS és proporcional al nombre d’efectius de cada ABP segons torn. Aquest número es pondera des de SRC automàticament seguint aquests paràmetres, que atorga un programa informàtic amb fórmules matemàtiques, fins i tot tenint en compte si aquella setmana hi ha menys efectius dels normalment planificats. Per últim, manifesten que passats els tres mesos d’incapacitat temporal d’un/na agent, aquest/ta ha de tornar a realitzar un cicle sencer a custòdia. Des del SAP-FEPOL hem manifestat estar totalment en desacord en una mesura que llença un missatge de càstig vers els/les agents que malauradament han de romandre de baixa per una malaltia. No ho considerem un criteri ètic, i ho traslladarem als nostres departaments de seguretat i salut laboral  i jurídic perquè valorin les accions que podem fer en aquest sentit. Els/les agents que, per contra, pateixin una incapacitat inferior a 15 dies, no hauran de perllongar ni doblar el cicle, i, els/les que es trobin amb una forquilla d’entre 15 i 20 dies, es valorarà cada cas per tal de veure si han de perllongar el mateix nombre de dies que hagin estat amb aquesta incapacitat temporal. Remarquen que, d’ençà que es va instaurar aquest sistema, les absències per incapacitat temporal han disminuït. Nosaltres hem fet referència genèrica a diversos casos sense concretar d’agents que han anat a treballar per por a haver de patir un nou cicle a l’ACD, fins i tot quan no estaven preparats per tornar. Pel que fa als problemes amb l’aire condicionat que va patir URIA aquest passat estiu, sembla que va ser un problema de compressor de l’aire i que actualment està resolt. S’està realitzant un estudi sobre un possible Nivell 2 a ARIC, que trigaria un temps a veure la llum.
  • Sala Regional de Coordinació
Després de manifestar que la SRC continua amb el problema recurrent de la manca d’efectius, agreujada perquè és un dels destins que no gaudeix de l’increment d’agents en pràctiques, i davant el fet que han marxat recentment 9 efectius, ens han manifestat que actualment estan amb una ràtio de 5 persones per sobre respecte a l’estiu, tot i que el mateix Cap de Sala ha reiterat que es podria donar una millor cobertura amb més efectius i que sempre són necessaris. Reclamem que la SRC necessita disposar de més efectius per poder donar un servei de qualitat i que els/les companys/es no pateixin sobrecàrrega de treball. Ens responen que, amb el nou sistema que s’implantarà pròximament, tot el que comuniqui una patrulla  sobre els serveis (no sobre els incidents), es carregarà a la PGME a l’aplicació de sales a través de la tauleta, guanyant en autogestió, extrem que alliberarà feina sobre els efectius de la Sala. Està previst que comenci el 2 de novembre i en unes 3 setmanes ja hauria d’estar implantat. Es realitzarà per agrupacions de canals de comunicació. De moment no hi ha canvis oficials previstos de destinació, tot i que el debat està sobre la taula en l’actualitat.
  • ABP Sarrià
Ens manifesten que les incidències amb l’aire condicionat han estat puntuals. Admeten el problema de les dutxes. Han contactat amb la constructora per tal d’exigir les garanties.
  • Parc Mòbil
El primer que arribarà són motocicletes pel GRSC (6 elèctriques i 14 de benzina) i furgonetes per les ARRO. Reiterem la urgència dels vehicles (sobretot logotipats per USC i no logotipats) i exposem exemples que ens han traslladat companys/es. En són conscients, però no és competència de la RPMB.
  • Retards a les reposicions extraordinàries d’uniformitat
Demanen que fem arribar els TIPS de les persones afectades. Insistim en el fet que, davant la situació actual de pandèmia , cal accelerar les entregues, especialment d’aquells i aquelles que tenen contacte amb altres persones, per raons higièniques i sanitàries.
  • Manca de tauletes
S’estan efectuant comandes a través de la DSIP. Han enviat correu als destins sol·licitant nombre necessari de tauletes.
  • COVID-19
A la RPMB hi ha actualment, segons les seves dades, 21 casos positius, 48 contactes estrets, dels quals 3 PCR van donar positiu, i cap hospitalització.
  • Mantes a les àrees de custòdia.
A partir del 2 de novembres s’implantarà a les àrees de custòdia les mantes d’un sol ús.
  • Guàrdies unitats d’Investigació.
De moment no hi ha canvis. Es troben en fase embrionària de parlar amb els caps per veure com afrontar el sistema. Aquestes han estat les qüestions que la nostra organització sindical ha portat a la reunió regional. Per a més informació us podeu posar en contacte amb els nostres delegats, així com també per traslladar altres temes a la propera reunió regional. 
NÚMERO DE COMUNICAT:C-175/2020 
DATA:22 de Octubre de 2020
a les xarxes (segueix-nos)
 
 
ARXIU - Consulta mensual
 
Política de Cookies