La Seguretat social no reconeix com a anys treballats, els anys en els quals s’ha gaudit d’una reducció de jornada
La Seguretat social interpreta que els anys que s’han gaudit reduccions de jornada, no són anys “complets” efectivament treballats, la qual cosa afecta directament en l’anticipació de l’edat de jubilació. Des del SAP i SME ja hem concertat una reunió a Madrid amb la DGOSS.
Barcelona, 6 de novembre del 2024.-
Quan des del Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) i des del Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME-FEPOL) hem anat comunicant que, en relació a la jubilació anticipada, no estava tota la feina feta és perquè hem anat detectant que, en la seva aplicació encara hi havia serrells pendents que afecten la vida particular dels mossos i de les mosses d’esquadra.
Recordem que un d’aquests serrells és per exemple, el no reconeixement com a anys efectivament treballats, aquells que s’han treballat en altres cossos policials, com és el de la Guàrdia Civil o el de les Policies Locals, malgrat aquests últims específicament, també tenen reconeguda la jubilació anticipada per aplicació de coeficients reductors.
Un altre punt que hores d’ara ens ha aparegut és el que se’ns va confirmar en data de 4 d’octubre, en la reunió que ambdues organitzacions sindicals vam mantenir amb la Subdirecció de jubilació de la Seguretat Social a Barcelona.
En aquesta reunió se’ns va confirmar que, a aquelles persones membres del cos de mossos d’esquadra que havien gaudit d’una reducció de jornada (en qualsevol de les seves modalitats) no se’ls reconeixerien els anys efectivament treballats, en el còmput de l’anticipació de l’edat de jubilació.
Per tant, segons el criteri imposat per la Direcció General d’Ordenació de la Seguretat Social (DGOSS), els anys en els quals hem gaudit d’una reducció de jornada per tenir cura de fills o filles per posar un exemple, no se’ns computarien com a anys “efectivament treballats” ja que no s’haurien treballat (insistim segons el seu criteri) “completament”.
Com no pot ser d’una altra manera i en ser informats d’aquests extrems, ambdues organitzacions sindicals ja hem posat a treballar als nostres serveis jurídics per revertir aquesta interpretació.
Així mateix hem elevat aquesta situació als diferents grups parlamentaris del Congrés dels Diputats, amb alguns dels quals ja ens hem reunit per tal de trobar una solució que faci canviar a la DGOSS d’aquesta interpretació.
Per aquest motiu, SAP-FEPOL i SME-FEPOL ens reunirem a Madrid el proper 21 de novembre amb la Directora de la DGOSS del Ministeri de la Seguretat Social, ja que en cap cas podem permetre que el gaudiment d’un dret tingui afectació directa i negativa, sobre l’anticipació de l’edat de jubilació. Més quan aquest dret té com a objectiu preservar la conciliació de la vida familiar amb la laboral.
Així mateix, des d’ambdues organitzacions sindicals ja hem traslladat aquesta situació al Departament d’Interior i Seguretat Pública de la Generalitat de Catalunya, de qui esperem actuar de manera coordinada i conjunta en la solució d’una situació que en cap cas podem permetre que es produeixi.