COMUNICATS 
Els trasllats penitenciaris debiliten les unitats de seguretat ciutadana i el seu servei ordinari 
La gran quantitat de trasllats que ha d’afrontar diàriament el cos de mossos d’esquadra obliga a reforçar el servei amb patrulles d’USC  
 
Barcelona, 3 de febrer del 2025.-
 
No és la primera vegada que el Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) i el Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME-FEPOL) denunciem la situació. De fet, en reunió amb el Director General d’Afers Penitenciaris, el 18 de febrer del 2022 ambdues organitzacions sindicals exigíem una millor coordinació entre els centres de reclusos i el cos de mossos d’esquadra a fi de millorar en l’eficiència de la gestió els trasllats.

No obstant, SAP-FEPOL i SME-FEPOL hem de tornar a denunciar públicament la llosa que a dia d’avui suposa per al servei de seguretat pública de Catalunya, l’alt volum de trasllats penitenciaris als quals ha de fer front diàriament el nostre cos policial.

Segons dades a les quals hem tingut accés, l’Àrea Penitenciària del CME (APEN) està preparada per assumir i realitzar fins a 20.000 trasllats anuals. No obstant, l’any 2024 es van arribar a realitzar 14.000 trasllats més (un total de 34.000 trasllats) dels que la nostra organització (per número d’efectius i per recursos materials) està en condicions d’assumir.

És a dir, l’any 2024 el cos de mossos d’esquadra va assumir un 170% de trasllats més dels que està en condicions d’assumir. I la pregunta que ens fem és? Com és possible assumir-ho? S’ha millorat en coordinació, tal i com així SAP i SME li reclaméssim l’any 2022 a la Direcció General d’Afers Penitenciaris? La resposta és clara: NO!.

No és viable que durant la setmana passada, per l’alt volum de trasllats penitenciaris, quaranta-una (41) dotacions de seguretat ciutadana haguessin de deixar de fer les seves tasques de prevenció i reacció a seguretat ciutadana, per a passar a fer trasllats d’interns i internes de centres penitenciaris. No és viable que vuitanta-dos (82) agents de policia haguessin de deixar les seves respectives destinacions per passar a fer trasllats, alguns dels quals es podrien haver evitat si s’haguessin fet les gestions per videoconferència (per posar un exemple) o si s'evitessin molts dels "serveis de taxi" dels presos. 

Cal afegir a més que, per les condicions actuals de les furgonetes (mal estat, cinturons trencats, etc.) provoca a més que alguns dels trasllats s’hagin de doblar els vehicles policials de seguretat ciutadana o fins i tot quadruplicar.

Tot plegat pot provocar que el servei de seguretat ciutadana es vegi clarament afectat ja que, si es destinen patrulles per a realitzar el servei de trasllats, el servei de prevenció perdi la força que es destina als trasllats.

Per tant, des del SAP-FEPOL i des de l’SME-FEPOL tornem a demanar a la Prefectura i a la Direcció General de la Policia que faci les gestions oportunes amb l’autoritat judicial i alhora internes a fi de garantir el correcte funcionament del servei de seguretat ciutadana, millorant l’eficiència dels trasllats.
  
NÚMERO DE COMUNICAT:C-7/2025 
DATA:3 de Febrer de 2025
a les xarxes (segueix-nos)
 
 
ARXIU - Consulta mensual
 
Política de Cookies