COMUNICATS, ORDRE PÚBLIC 
Consell de la Policia de 5 de febrer: part específica ordre públic 
Amb aquest comunicat informem dels punts tractats en el Consell exclusívament de l'especialitat d'ordre públic. 
 
Barcelona, 5 de febrer 2021.-
Avui ha esta la darrera sessió de les tres parts en la que s’ha composat aquest Consell de la Policia. Des de la Secció Sindical d’Ordre Públic del Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) us informem del resum dels punts tractats relatius a la nostra especialitat.
 • Previsió amb els efectius ARRO:
Des del SAP-FEPOL demanem que mentre 140 membres de les ARRO esanà realitzant el curs i per tant no estan operatius es doti d’un pressupost extraordinari per fer OER, per tal que d’aquesta manera es puguin cobrir els serveis ordinaris del dia a dia. D’altra banda, demanem que sempre que la RLT (Relació de Llocs de Treball) ho permeti, els companys i les companyes que actualment estan en provisional i no han guanyat plaça, es puguin quedar provisionalment a l’especialitat per tal de poder fer front a la mancança d’efectius que hi ha a les ARRO.
 • Demanem una nova convocatòria de Brigada Mòbil.
Actualment la Brigada Mòbil està amb un nombre d’efectius per sota de la cobertura. A tot això li sumen uns 30 efectius que estan en situació de provisionalitat sense haver superat un concurs oposició i per tant sense haver realitzat el Curs de Tècnic en Ordre Públic que imparteix l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. És per això que des de la Secció d’Ordre Públic del SAP-FEPOL demanen que a la brevetat celeritat possible es convoqui una convocatòria de BRIMO per tal de donar solució a ambdues problemàtiques.
 • Sol·licitem que ens informin sobre la unificació d’horaris a les ARRO:
Se’ns informa que s’està fent una revisió per tal d’estudiar una possible unificació d’horaris i condicions de les diferents ARRO del territori i que l’actual horari Especial Específic els hi permet fer modificacions horàries. Des de la nostra organització sindical estem treballant amb la falta de garanties horàries i els problemes d’estabilitat i conciliació familiar que comporta l’Especial Específic. La propera setmana us farem un comunicat sobre les actuacions que des del sindicat estem duent a terme.
 • Petició d’un estudi que garanteixi la rotació dels efectius destinats a les àrees d’Ordre Públic:
Hem plantejat que la nostra especialitat exigeix condicions físiques elevades que no sempre es poden mantenir indefinidament. Recordem  que hi ha efectius policials que per l’edat o pel motiu que sigui desitgen deixar l’especialitat per donar pas a altres companys i companyes mes joves, però per contra es troben que després de tants anys a l’especialitat es queden “atrapats” sense una sortida digna. Per aquest motiu des del SAP-FEPOL hem demanat (tal i com ja hem fet en anteriors ocasions) que es busquin mecanismes per poder donar una sortida. Ens responen que això efectivament és així i per tant estudiaran com es poden articular aquests mecanismes.
 • Petició de la inclusió de les ARRO a l’acord de les GNP (Guàrdies No Presencials):
Des de la Subdirecció de Recursos Humans informen que son conscients d’aquesta demanda. No obstant això comporta un impacte important que es genera en la funcionalitat d’hores. Per tant avaluaran aquesta petició tenint en compte el model de funcionalitat operativa. Posteriorment i de forma genèrica ens comuniquen que des de la Comissaria General Tècnica de Planificació de la Seguretat i des de la Prefectura estudiaran la possibilitat de fer canvis significatius en relació als horaris, a les guàrdies o a les activacions i a les compensacions.
 • Demanem una revisió sobre els materials i eines per garantir l’Ordre Públic:
Des de la Secció Sindical d’Ordre Públic del SAP-FEPOL hem exposat  que l’Informe d’Avaluació i Propostes de Millora en la Gestió de l’Ordre Públic presentat el passat 29 de juny i conegut com l’Auditoria més gran de la historia del CME parla de molts punts, entre els que destaca que el model actual d’Ordre Públic ha de basar-se en la distancia. Doncs bé! Set mesos després ningú ha estudiat de quines eines podem disposar per a garantir aquesta distància. Mostrem el nostre desacord en què alguns punts com per exemple, portar el NOP ben marcat per tot arreu ha anat molt ràpid i en canvi eines per garantir la distància, ni tant sols s’ha començat.
 • Petició d’un pla de formació de les ARRO i la BRIMO per a accions en casos de màxima crisi:
Des de la nostra organització sindical hem exposat la necessitat d’una formació continuada i de qualitat. Hem exposat també la necessitat d’una formació en la que intervinguin totes les àrees directament relacionades en l’Ordre Públic especialment en situacions de màxima crisi. Se’ns informa que ja estava previst pels primers mesos del 2020. Però que tot just al començar amb aquest pla formatiu es va haver d’aturar com a conseqüència de la crisi sanitària derivada la de la Covid-19, per tal de no barrejar grups bombolles. Un cop finalitzi aquesta crisi es reprendrà aquest pla formatiu.
 • Reconeixement dels serveis extraordinaris plenament en OER per les ARRO (incloent els trajectes):
Des de la Secció Sindical d’Ordre Públic del SAP-FEPOL hem reclamat que totes les ARRO del territori facin les hores extraordinàries íntegres, de tota la jornada. És a dir amb els trajectes inclosos com a OER i no com a hores de romanent. La Subdirectora General de Recursos Humans agafa el compromís que aquest fet no torni a passar i buscarà solucions per tal que les jornades a on hi ha hores extraordinàries siguin totes les hores amb retribuïdes com a tal.
 • Petició de dotació de material per les àrees destinades a l’Ordre Públic:
En aquest punt tornem a demanar un cop més l’estat de les peces d’uniformitat i material de protecció següents:
 • Jaquetes de ARRO, adquisició de nous Cascos de protecció, granotes de BRIMO i d’ARRO, armilles anti-trauma (especialment de talles petites), “perneres” de dotació, vehicles, etc.
Des de la Comissaria General Tècnica de Planificació de la Seguretat se’ns informa de les peces de material que ja s’han repartit a les ARRO, anti-traumes, colzeres, defenses, etc. S’està fent un esforç per l’adquisició de tots els materials i uniformitat que demanem, la quals aniran arribant durant els exercicis 2021-2022. Des de la Secretaria del SAP-FEPOL hem mostrat el nostre descontent i el malestar del col·lectiu, expressant que la sensació que tenen les unitats és que moltes coses sempre estan venint però mai arriben, com per exemple les jaquetes d’ARRO que fa anys que estan projectades per el proper hivern. Cada any hem de sentir el mateix! i aquests fets son els que acaben desmoralitzant el col·lectiu, que any rere any han de sentir això mentre es continuen pelant de fred.
 • Ús de l’esprai de gas OC
A la petició d’autorització de l’ús de l’esprai de pebre, la Comissaria General Tècnica ens informa que la Instrucció ja permet el seu ús. Des de la nostra Secció Sindical d’Ordre Públic responem que som coneixedors d’aquesta instrucció i per tant demanen que es doti a més unitats d’aquesta eina (com per exemple a les ARRO). Companyes i companys! Sabem que a Ordre Públic tenim moltes mancances, i que segur que alguns de vosaltres teniu moltes coses més que haguéssiu inclòs en aquest Consell. Volem dir-vos que aquestes tres sessions d’aquest Consell de la Policia ha estat el primer Consell que des de la Secció Sindical d’Ordre Públic hem pogut assistir per defensar els interessos de la nostra especialitat i que essent el primer hi havien moltes coses a dir i no tot el temps que haguéssim volgut. En principi aquests Consells s’haurien de fer cada 2 o 3 mesos i per tant anirem incloent més demandes. 
NÚMERO DE COMUNICAT:C-23/2021 
DATA:5 de Febrer de 2021
a les xarxes (segueix-nos)
 
 
ARXIU - Consulta mensual
 
Política de Cookies
Utilitzem cookies pròpies i tècniques de tercers d’anàlisi d’ús de la nostra web, a fi de millorar els nostres serveis.
Pot canviar la configuració i obtenir més informacióaquí
Accepto