Reunió de negociació de 3 de juliol: l’Administració posa les seves demandes sobre la taula
En la reunió d’avui, el Departament d’Interior ens ha traslladat les mesures que considera oportunes abordar en el marc de la Mesa de negociació per millorar, la “flexibilitat horària” i l’eficiència del servei.
Barcelona, 3 de juliol del 2025.-
Cinquena reunió de negociació i avui l’Administració ha traslladat quines són les qüestions que, per la seva banda, considera oportunes negociar. Unes mesures que, a canvi de l’increment retributiu i de la reducció de la jornada laboral, argumenta en la necessitat d’assolir una major flexibilitat horària i una millor eficiència del servei.
Com a prèvia, l’Administració segueix mantenint la proposta d’una jornada de 1.575 hores anuals i per tant, totes les mesures que avui ens ha presentat han estat considerades tenint en compte la reducció de 105 hores per efectiu policial (105h x 19.000 efectius = 1.995.000 hores de treball).
Primer.- L’Administració proposa reduir la quantitat d’efectius que es troben a dia d’avui regulats per l’horari especial específic, deixant-lo només per a aquelles especialitats que, per la seva idiosincràsia fa molt difícil cobrir 24 x 7 x 365.
En aquest sentit proposa que especialitats com les d’investigació, d’informació, d’ordre públic o de protecció de persones i bens passin a quedar regulades per un horari especial flexible, igual com tenen les unitats de seguretat ciutadana. Per tant, sota l’horari especial específic quedarien especialitats amb un número més reduït d’efectius com GEI, TEDAX, Escortes, etc.
Segon.- L’Administració proposa mantenir com a quadrants de referència el Q5, el Q3, el 7x7 i horari de dilluns a divendres. No obstant proposa la necessitat flexibilitzar les següents qüestions:
- Que siguin els Caps d’Àrees els qui puguin decidir (en funció de les característiques de la seva comissaria, destinació o funcions) quin és el quadrant de referència que han de complir els efectius que estan sota la seva responsabilitat.
- Que s’ampliï com a possibles hores d’entrada a treballar, les que actualment estan reconegudes pe Decret horari i que per tant, es pugui entrar a treballar dins les franges de 10:00 a 11:00h; de 18:00 a 19:00h; o de 02:00 a 03:00h de la matinada.
- Que en un exercici anual es puguin realitzar fins a 14 canvis de torn i que per tant, es pugui passar d’una planificació de nits a tardes, o de tardes a matins, si les necessitats del servei així ho requereixen.
Tercer.- En tant que anem a una reducció horària de 105 hores per efectiu policial, en tant que es manté el Q5, Q3 o 7x7 i en tant que l’Administració manté la publicació anual de la planificació, cal tenir present que es produirà la possibilitat de planificar “dies blaus”.
No obstant, l’Administració assegura que tots els efectius policials sabran quina és la seva planificació anual, sobre la qual es podran fer els 14 canvis de torn esmentats en el punt anterior, així com els sis dies de planificació de festa a treball que ja es contemplen amb la normativa vigent.
Quart.- En relació al cobrament de les nits, l’Administració proposa que aquesta sigui per nit planificada i no per nit efectivament treballada que contempla l’Acord del 2023.
La retribució d’aquest concepte passaria a incorporar-se dins del complement específic i per tant, es calcularia l’import de totes les nits planificades en funció del quadrant de treball de tot l’any policial (Q5, Q3, 7x7 o horari de dilluns a divendres).
Per tant, sobre aquells canvis de torn fets sobre jornades de nit planificades, aquestes es seguirien cobrant, a l’igual que també es cobrarien aquelles planificades en torn de vacances o en situació de baixa laboral.
En relació a les retribucions dels dies festius que contempla l’Acord del 2023, aquests passarien a incorporar-se igualment en el complement específic (retribuït per tant mensualment) en el cas de quedar planificat anualment com a jornada de treball.
Cinquè.- Les mesures que avui s’han presentat per part de l’Administració no s’han traslladat en cap cas per escrit i per tant, hores d’ara només tenim el titular prospectiu de les mesures, tal i com us les exposem en aquest comunicat.
Sisè.- Respecte les mesures que avui se’ns han presentat, des de SAP-SME-FEPOL volem manifestar:
- L’increment retributiu i la reducció de la jornada laboral són reivindicacions que cal afrontar sense la necessitat de donar res a canvi.
- Recordem que la distància entre cossos especials s’ha incrementat, el CME no es troba entre les 10 policies millors retribuïdes del país i l’impacte negatiu de l’IPC ha estat especialment lesiu per als mossos i les mosses d’esquadra.
- En el cas d’haver de valorar les propostes que avui se’ns han verbalitzat, cal poder-ho fer mitjançant un document escrit. Hem de poder-les estudiar i valorar de manera adequada.
- Insistim que una negociació s’aborda en bloc i no per parts. Si bé fins ara, i abans de la reunió d’avui, les organitzacions sindicals hem pogut traslladar les nostres propostes aquestes cal valorar-les de manera conjunta amb aquelles qüestions que ens trasllada l’Administració.
La propera reunió es durà a terme el dijous de la setmana que ve. Esperem per tant que sobre les nostres propostes puguem avançar i, en el cas d’haver de valorar alguna proposta de l’Administració ho puguem fer sobre un document escrit, amb totes les garanties horàries necessàries.