SAP i SME reclamem al Parlament de Catalunya la necessitat de treure ja al cos de mossos d’esquadra del punt de mira i de reconèixer-lo, millorant com cal les seves condicions laborals.
Barcelona, 9 de desembre del 2024.-
El passat 4 de desembre, el Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) i el Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME-FEPOL) compareixíem davant la Comissió d’Interior i Seguretat Pública del Parlament de Catalunya per exposar la situació actual del cos de mossos d’esquadra. En la compareixença, el Secretari general del SAP-FEPOL Pere Garcia iniciava la seva intervenció amb una frase ras i curta: el cos de mossos d’esquadra està al punt de mira.
Des del rigor de les dades, ambdues organitzacions sindicals vam traslladar al Parlament, que sentiments com frustració, indefensió, cansament, ràbia, decepció i desmotivació, són els que tenen i senten els mossos i les mosses d’esquadra.
És massa el temps que la Policia de la Generalitat porta al punt de mira i això ha provocat que a les preguntes “creus que el CME guanyarà en reconeixement dins del Govern de la Generalitat” o “creus que el CME guanyarà autoritat davant la ciutadania”, els mossos i les mosses ho puntuen en un 3,5 i 3,7 sobre 10 respectivament.
Qüestions com el debilitament de la defensa jurídica del cos de mossos d’esquadra per finalitats clarament polítiques, la prescripció o caducitat de més del 80% dels expedients sancionadors contra la 4/2015 o la insuficient millora de les nostres condicions laborals mitjançant l’Acord del 2023 són les causes principals que han provocat la situació denunciada davant la Comissió parlamentària.
SAP-FEPOL i SME-FEPOL, amb el suport de les dades, vam transmetre a la Comissió que fins ara:
- Els mossos i les mosses no percebem ni el suport polític, ni tampoc corporatiu del nostre propi cos.
- No percebem el suport d’una societat que ens utilitza quan ens necessita, però que no ens valora ni tampoc ens expressa suficient confiança.
- Es percep un cos trencat on s’ha incrementat la distància entre els de dalt i els de baix.
- Es percep una clara politització de la cúpula i l’existència d’un risc real de fractura interna.
Per tant, ambdues organitzacions sindicals vam ser molt clares: cal revertir la situació, cal treure al cos de mossos d’esquadra del punt de mira on des de fa massa temps es troba instal·lat i cal reconèixer l’esforç de totes les persones membres de l’escala bàsica, millorant les nostres condicions laborals.
Insistim! El reconeixement ha de ser a més de polític, en millores com cal de les nostres condicions laborals. La responsabilitat que assumeixen els milers de policies cada dia als carrers de Catalunya ha de veure’s compensada. I això a dia d’avui no és així.
SAP-FEPOL i SME-FEPOL vam ser els únics en recordar que a dia d’avui no només no s’han equiparat les condicions laborals entre cossos especials de la Generalitat, sinó que a més, la Policia de la Generalitat – mossos d’esquadra no es troba entre les deu (10) policies millor retribuïdes del país. Un aspecte que és necessari revertir ja, si volen evitar per més temps, la fuita de talent a altres cossos policials.
Per tant, esperem que en aquesta legislatura (així es va demanar) tant Govern, com Parlament treguin al cos de mossos del punt de mira on des de fa massa temps se l’ha tingut instal·lat.