METROPOLITANA NORD, COMUNICATS 
La realitat de la Comissaria de Cerdanyola: manca d’efectius i recursos limitats 
Rere episodis com el viscut recentment a Cerdanyola hi ha una realitat que es repeteix en el cos de mossos d'esquadra: manca d'efectius i de recursos per a les unitats de seguretat ciutadana 
 
Barcelona, 14 de març del 2023.-
 
El passat divendres 10 de març, dos efectius de la Unitat de Seguretat Ciutadana de la Comissaria de Cerdanyola van ser agredits després que assistissin en auxili d’una dona, que estava essent víctima de violència de gènere.

L’agressió es va produir després que un grup de subjectes s’acabés enfrontant als efectius policials mentre aquests estaven actuant. Així, tal i com ha denunciat el Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) davant dels mitjans de comunicació, la violència de la turba contra els efectius policials ha provocat que dos d’ells hagin patit  lesions de diversa consideració, especialment un agent a qui van fracturar el radi que el tindrà una llarga temporada incapacitat temporalment.

Però què hi ha rere aquest incident? Quins son els motius que hi ha rere aquest nou episodi de violència contra efectius del cos de mossos d’esquadra?

És evident que quan una munió de persones decideix enfrontar-se a una dotació policial, és principalment (1) perquè s’ha perdut el respecte que tot efectiu policial ha de tenir com a agent de l’autoritat, (2) perquè alhora, aquest grup d’individus supera clarament en número als efectius policials i per tant veuen possibilitat de sortir-ne guanyadors i (3) perquè (com a darrer factor) existeix clarament una percepció social que “aquí no passa res” i que les conseqüències penals per aquestes situacions son mínimes.

No obstant som perfectament coneixedors que hi ha altres causes que també hi estan relacionades. Causes que des del SAP-FEPOL hem denunciat de manera reiterada i que és responsabilitat del Govern posar-hi solució: parlem de la manca d’efectius i la manca de recursos.

La nostra organització ha vingut denunciant durant molts anys sota la campanya sindical #sotamínims, la manca d’efectius que pateix el cos de mossos d’esquadra. Per una població amb gairebé 58.000 habitants com Cerdanyola (més els 3.000 de Bellaterra), el cos de mossos d’esquadra hi destina dues patrulles. Un número absolutament insuficient que impedeix afrontar amb garanties segons quines actuacions policials.

Per tant, és evident que episodis com el viscut divendres passat a Cerdanyola posen en evidència les mancances sota les quals treballa el cos de mossos d’esquadra. És indispensable que es garanteixi la seguretat dels efectius policials en l’exercici de les seves funcions. És imprescindible que quan les persones membres del cos de mossos d’esquadra surten a treballar al carrer, ho facin amb les màximes garanties. I això només passa per incrementar els efectius policials, dotar-los del recursos necessaris per afrontar amb garanties tota actuació policial i per exigir les màximes responsabilitats penals davant dels autors d’agressions com la viscuda recentment.

És per això que el Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL), en defensa dels interessos dels policies lesionats actuarà com acusació particular i reclamarà pels autors la màxima de les condemnes.
 
NÚMERO DE COMUNICAT:C-46/2023 
DATA:14 de Març de 2023
a les xarxes (segueix-nos)
 
 
ARXIU - Consulta mensual
 
Política de Cookies