SAP-FEPOL insta al Departament a dotar a les Unitats de Seguretat Ciutadana d'esprais de defensa
Després del resultat de les darreres actuacions amb persones violentes, la nostra organització torna a insistir en la necessitat de dotar d'aquesta eina a les Unitats de Seguretat Ciutadana
Barcelona, 21 d'agost del 2020.-
Les darreres setmanes, el cos de mossos d'esquadra ha patit diverses actuacions (algunes d'elles amb resultat d'agents ferits) on ha quedat palesa la necessitat que els efectius policials tinguin de dotació, una eina policial que permeti fer front amb majors garanties, actuacions contra persones violentes de manera immediata. I és que en totes les ocasions patides darrerament,
la defensa extensible s'ha mostrat del tot insuficient, mentre que haver utilitzat l'arma de foc hauria estat del tot excessiu.
A l'efecte, el cos de mossos d'esquadra disposa dels dispositius conductors d'energia (tàsser), però com ja sabem (i malgrat el que el
Sindicat Autònom de Policia SAP-FEPOL sempre ha reclamat) únicament la porta el Cap de Torn, aspecte que s'ha mostrat del tot insuficient.
Per tant és evident que, mentre no hi hagi una tàsser mínimament per cada dotació policial, cal dotar a les persones membres del cos de mossos d'esquadra d'una eina que li doni majors garanties d'èxit davant d'actuacions violentes. I cal fer-ho especialment amb aquells efectius policials que es troben en primera línia de xoc del 90% de les actuacions del cos de mossos d'esquadra.
És per això que avui, la nostra organització sindical ha tornat a instar al Departament d'Interior a
incorporar per a totes les persones membres de les Unitats de Seguretat Ciutadana, de l'esprai de defensa personal. Una eina que per a
SAP-FEPOL -a més de reforçar l'aplicació de la mínima força imprescindible- evitaria lesions als efectius policial i a les persones que provoquen la situació violenta.
En l'escrit presentat avui, la nostra organització sindical ha recordat que malgrat la
Instrucció 16/2013, sobre la utilització d'armes i eines d'ús policial, autoritza de manera genèrica per portar aquests esprais a algunes unitats i àrees del cos, dins dels quals es troben els de l'Àrea Tècnica de Proximitat i Seguretat Ciutadana, no ho fa de manera específica. Només ho autoritza de manera específica en cas que el Cap de la Regió Policial ho autoritzi.
En aquest sentit la nostra denúncia és clara! De les nou Regions Policials MAI s'ha autoritzat l'ús dels esprais pels respectius Caps. Així doncs és evident que no podem limitar els mitjans de defensa dels efectius policials quan aquests es troben fent tasques al carrer.
La d'avui no és la primera vegada que
SAP-FEPOL ha demanat la implantació d'aquesta eina per a les Unitats de Seguretat Ciutadana. Recordem per exemple (a més de les sessions del Consell de la Policia on s'ha sol·licitat) escrits presentats l'any 2015 i 2016. En resposta a les demandes anteriors, la SGRH i el cos han assegurat que "
amb el nombre d'eines policials de què disposen (els efectius) els hi permet afrontar qualsevol situació en la que es puguin trobar".
No obstant, vists els darrers resultats, és evident que això no és així. Per tant,
SAP-FEPOL torna a reclamar la implantació immediata d'aquesta eina policial, la qual haurà d'anar acompanyada de la formació necessària per poder-la fer servir amb tota seguretat dels efectius policials.
ENLLAÇ A PDF DE L'ESCRIT PRESENTAT: clica aquí