El Departament d’Interior es nega a equiparar mossos amb la resta de cossos especials
Després de la reunió d’avui queda en evidència que els mossos i les mosses haurem de seguir esperant per incrementar les nostres retribucions i per reduir la jornada laboral.
Barcelona, 23 d'octubre del 2023.-
Era d’esperar! El que ha passat avui en el “reinici de les negociacions” i després de l’acord de mínims signat el passat mes de juliol entre algunes organitzacions sindicals i el Departament d’Interior era absolutament esperable.
I és que malgrat SAP i SME hem seguit i seguirem insistint en la necessitat de reduir la jornada laboral anual i d’incrementar les retribucions de totes les persones membres del cos de mossos d’esquadra per reduir així la bretxa salarial que ens separa de la resta de cossos especials de la Generalitat, el Departament d’Interior ens ha manifestat que no hi ha cap tipus d’intenció per aquesta qüestió.
En aquest sentit el Departament d’Interior, juntament amb USPAC, SPC, CAT i SEGCAT, segueix insistint en seguir treballant per implantar un pla de carrera professional per al cos de mossos d’esquadra.
No obstant, i aquí la jugada mestra (o la maniobra), avui se’ns ha comunicat que per acordar un pla de carrera professional és necessària una habilitació legal que ha de venir atorgada per la Llei de mesures que acompanya la llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya.
És a dir, sense tenir en compte el context polític actual, per “millorar” les condicions dels mossos i les mosses d’esquadra mitjançant un Pla de Carrera Professional es necessita com a mínim (1) una Llei de Pressupostos, (2) una Llei de mesures que l’acompanyi, (3) un acord sindical de pla de carrera i (4) un període d’aplicació que, tal i com se’ns ha comunicat avui, “es preveu que pugui tenir impacte pressupostari a partir de l’exercici 2025”.
Per tant, i si no canvien molt les coses, avui s’ha consolidat allò que des d’un inici des del SAP i des de l’SME sempre havíem manifestat. Amb l’acord de juliol s’ha donat una carta blanca al Departament d’Interior amb la qual pot justificar la dilatació d’una “negociació” que, per consolidar-la serà necessari un seguit de propòsits que en cap cas (tal i com ja s’ha dit) dependrà del Departament d’Interior.
Expressions o excuses com “després d’un molt bon acord”, “complexitat econòmica”, “a dia d’avui no tenim una habilitació legal per tenir un pla de carrera”, “no depèn de nosaltres avançar” son (entre d’altres) algunes que s’han verbalitzat.
Més enllà que des del SAP i des de l’SME considerem que el propi article 29 de la Llei 10/1994 o l’Acord de Govern/166/2006 ens habilita per negociar el pla de carrera professional, ni tant sols ens han pogut manifestar quin és el pressupost previst per a un possible pla de carrera professional. És a dir, volem fer una cosa però no sabem quant ens hi volem gastar?
Per tot plegat és hora que el col·lectiu faci una reflexió seria del què vol fer. Avui, amb l’escenari d’incertesa que ens han posat sobre la taula s’ha consolidat allò que sempre hem defensat: calia negociar primer l’increment retributiu i després les mesures de menor impacte econòmic. Des del SAP i des de l’SME tenim clar que la mobilització s’ha de produir. Ara ets tu qui decideix!