COMUNICATS 
Les adaptacions de treball deixen de “proposar” i passen a “imposar” les mesures a aplicar 
Després que des del SAP i des de l’SME haguem denunciat aquesta qüestió de manera reiterada, el Servei de Vigilància de la Salut del DINT ha corregit aquesta situació.  
 
Barcelona, 5 de març del 2025.-
 
Tant el Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL), com el Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME-FEPOL) ens podríem remuntar a comunicats i denúncies del 2015 (deu anys enrere) on denunciàvem que certs comandaments, o fins i tot la Subdirecció general de recursos humans,  no respectaven les mesures que el Servei de Vigilància de la Salut del Departament d’Interior proposava adoptar, sobre aquells mossos i mosses a qui, per motius de salut, se’ls havien d’adaptar els seus llocs de treball.

El fet que les adaptacions dels llocs de treball “proposessin” mesures a adoptar, provocava que una vegada arribat el document als serveis policials, alguns comandaments operatius (amb la connivència necessària de la SGRH) es resistissin a aplicar les mesures mèdiques, sobre la prevenció de la salut dels efectius policials afectats per les seves respectives patologies.

Doncs bé! Avui podem anunciar que, després de les denúncies reiterades de les nostres organitzacions sindicals (moltes d’elles presentades davant la Inspecció de Treball de la Seguretat Social), la Subdirecció general de Prevenció de Riscos i Salut Laboral (SVSL) del Departament d’Interior ha deixat finalment  de “proposar” les mesures a aplicar en quan a les adaptacions dels llocs de treball, per obligar-les a complir.  

El nou document que ha començat a emetre el SVSL impera les mesures que s’han d’aplicar (donant-les-hi caràcter obligatori) i per tant, aquestes en cap cas podran veure’s ni modificades, ni tampoc interpretades per cap comandament operatiu o per la pròpia SGRH.

Per tot plegat, des del SAP-FEPOL i des de l’SME-FEPOL celebrem aquest canvi i decisió, més quan recordem que les adaptacions temporals dels llocs de treball es mostren en moltes ocasions, com a pas previ a les sol·licituds de segona activitat per causa física o psíquica.

Per ambdues organitzacions sindicals és vital protegir la salut dels nostres efectius policials. A aquest efecte, sempre hem defensat que, per a què una mesura proposada pel SVSL del Departament d’Interior sigui eficaç ha de ser possible i per tant, no ha d’adulterar-se en cap cas el seu contingut (com així fins ara estava succeint).

Ambdues organitzacions sindicals recordem a tots els mossos i mosses que us trobeu en una situació de minoració de les vostres capacitats físiques o psíquiques, de la importància que davant d’una primera adaptació o d’una renovació, la sol·liciteu amb el temps suficient al Servei de Vigilància de la Salut Laboral.

Així mateix, us recomanem que, davant l’emissió del vostre Informe d’adaptació SEMPRE demaneu al SVSL que us en lliuri una còpia. L’informe que se us lliuri serà la base de les mesures que se us han d’aplicar.

I per últim, ambdues organitzacions sindicals volem posar-nos en valor. Malgrat el que es pugui dir per altres organitzacions (fins ara desaparegudes) o fins i tot per sindicats de nova creació, SAP-FEPOL i SME-FEPOL som les úniques organitzacions sindicals que sempre hem estat en primera línia en la denúncia constant en totes aquelles instàncies que ha estat necessari, per obligar al Departament d’Interior a l’estricte compliment de la normativa vigent sobre seguretat i salut laboral. Ara és hora que tu decideixis!
  
NÚMERO DE COMUNICAT:C-30/2025 
DATA:5 de Març de 2025
 
ARXIU - Consulta mensual
 
Política de Cookies