SAP-FEPOL denuncia davant del Consell de la Policia la “mort lenta” que està patint l’especialitat d’investigació
En el darrer concurs, el 80% de les places de la categoria de mosso/a han quedat sense cobrir i un 50% en la categoria de caporal/a. És evident que davant d'aquest escenari cal obrir de manera immediata el debat que posi fi a les condicions laborals d'aquesta especialitat, la qual recordem és una de les que més prestigi dona al cos amb la resolució de casos.
Barcelona, 20 d'abril del 2022.-
La Secció Sindical d’Investigació del SAP-FEPOL porta temps denunciant la situació que viu des de fa massa aquesta especialitat. En aquest sentit, la nostra organització sindical havia presentat un punt a l’ordre del dia del Consell de la Policia, per parlar exclusivament d’aquesta qüestió. Un punt que de manera sorprenent, no es va arribar a acceptar.
No obstant, en la sessió del Consell de la Policia celebrada ahir i aprofitant que un dels punts que sí es va tractar era el de l’estat de les convocatòries que hores d’ara estan en curs, SAP-FEPOL va denunciar el nefast resultat de la convocatòria d’investigació.
En aquest sentit, la nostra organització sindical va denunciar que més del 80% de les places de la categoria de mosso/a han quedat per cobrir. Un tant per cent que només baixa fins el 50% en el cas de la categoria de caporal/a.
Importància rellevant té la situació de l’especialitat d’investigació de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona, on la meitat dels efectius que hi han treballat (el 50%) han decidit concursar per marxar a altres destinacions. Això sense comptabilitzar els qui, després d’haver passat per “Investigació Barcelona” decidiran deixar l’especialitat i tornar a seguretat ciutadana.
I aquesta fotografia, a què es deu? Algú s’ha parat a pensar per què una de les especialitats del cos de mossos d’esquadra que -amb la resolució de fets- més prestigi pot donar a la Institució es troba en aquesta situació?
Aquest és el debat que SAP-FEPOL va portar ahir davant del Consell de la Policia i que les persones membres del cos que formen part d’aquesta especialitat mereixen una resposta.
Penós règim horari (especial específic), exigència excessiva en l’exercici de les funcions policials, deficient diferència retributiva en comparació amb l’excessiva càrrega de treball respecte altres especialitats del cos, quantitat ingent d’hores acumulades sense possibilitat de poder-les gaudir, nefast règim de vacances que impossibilita la conciliació de la vida familiar amb la laboral, material absolutament deficient que impedeix fer front amb garanties les investigacions policials i un llarg etcètera d’altres arguments son, al nostre entendre, el principal motiu de la situació de l’especialitat d’investigació.
A l’efecte, des de la nostra organització sindical reivindiquem la necessitat urgent d’obrir un marc de negociació específic per Investigació que posi fi a la fuita d’actius que, malgrat el seu nivell de professionalitat i d’especialitat, no dubten en llençar la tovallola i abandonar.
De no fer-se és evident, i així ho vam manifestar ahir, que l’especialitat d’investigació patirà una “mort lenta” però segura, que posarà en risc al cos de mossos d’esquadra i el prestigi que fins a dia d’avui ha tingut gràcies a la professionalitat de les persones que n’han format part.