COMUNICATS 
Consell de la Policia de 6 de febrer del 2025 
Es confirma que malgrat el que es va arribar a dir, ni després de les vacances d’estiu del 2023, ni tampoc abans de finalitzar el 2023, ni tampoc durant el 2024 s’ha pogut abordar la negociació “del taco gordo”.    
 
Barcelona, 6 de febrer del 2025.-
 
Avui s’ha realitzat la darrera sessió ordinària del Consell de la Policia del Cos de Mossos d’Esquadra. Una sessió clarament marcada per trobar-nos a les portes de les eleccions sindicals al proper Consell de la Policia. A continuació us fem un resum dels punts que hem tractat.

Primer.- Noves convocatòries i cronograma.
- Nova convocatòria d’accés al Cos de Mossos d’Esquadra prevista per al segon trimestre del 25.
- Previsió de 25 places d’inspectors/es i de 10 places d’intendents/es per a la setmana del 24 de febrer.
- S’ha valorat posposar les convocatòries de promoció de caporal/a, sergent/a i sotsinspector/a  l’espera de poder acordar un nou Decret de provisió de llocs de treball amb la territorialitat. Es preveu que pugui fer-se abans de finalitzar l’any i per tant que les convocatòries surtin publicades el 4t trimestre del 2025.
- Està previst un nou concurs de provisió per a l’especialitat d’investigació per al 2n trimestre del 2025.
- No es preveu per al 2025 un concurs de provisió de l’especialitat de trànsit (farem un comunicat específic sobre aquesta qüestió). Des del SAP-FEPOL i des de l’SME-FEPOL hem reclamat que, tenint en compte la situació particular de trànsit (on el 90% de la franja d’edat del col·lectiu es troba entre els 40 i els 59 anys) es faci de nou un concurs que permeti l’entrada d’efectius per baixar la mitjana d’edat (farem un comunicat específic).

Així mateix hem reclamat la nova previsió d’un concurs general. 

Segon.- Funció Pública i Economia.
En quan a la recuperació del FAS i del Pla de Pensions, Funció Pública ens recorda que aquestes dues qüestions segueixen retallades per la Llei d’acompanyament als pressupostos de la Generalitat i per tant, mentre així sigui no es podrà negociar en la Mesa General la seva recuperació.

En quan al fet que el permís de vuit setmanes per fill o filla menor de vuit anys sigui retribuït se’ns recorda que, per normativa estatal, aquest permís no té caràcter retributiu.
En quan a l’increment del 0,5% pendent se’ns comunica que en primer lloc, la seva implementació ha de ser acordada pel Consell de Ministres i una vegada sigui així, poder-se implementar per a tota la Funció Pública de Catalunya.

Tercer.- Mesa de Negociació.
En el Consell de la Policia d’avui s’ha confirmat que les organitzacions sindicals que van signar l’Acord del 2023 han fracassat en l’intent d’incrementar les retribucions del cos de mossos d’esquadra en la mateixa mesura que ho han fet altres col·lectius professionals.  Per l’extensió del punt ho explicarem en un comunicat independent.

Quart.- Conflicte col·lectiu presentat per USPAC i SEGCAT.
Cortina de fum electoral la que avui USPAC i SEGCAT han presentat davant del Consell de la Policia. Sobta ara que, malgrat en cap cas durant la negociació del 2023 ho manifestéssim, aquestes dues organitzacions sindicals vulguin negociar entre d’altres qüestions, un complement d’operativitat plena, un complement per objectius o l’aplicació del nivell 2 per a SALA i OAC (que SAP i SME ja tenim guanyat per sentència).

És evident que, tal i com SAP i SME ja anunciéssim, no es negociarà res fins la constitució del nou Consell de la Policia que sortirà escollit fruit del resultat de les eleccions del proper 13 i 14 de març.

Cinquè.- Comissió de seguiment de l’Acord de 31 de juliol del 2023.
Des del SAP i des de l’SME reprovem l’actitud dels sindicats signants d’aquest acord al voler-nos silenciar en el Consell de la Policia d’avui. Reprovem les pressions a les quals s’ha sotmès a les nostres organitzacions sindicals per evitar que l’Administració ens informi de com estan les diferents problemàtiques  esdevingudes arran de l’acord (com judicis o greuges comparatius).

En no haver-ho aconseguit, des del SAP i des de l’SME seguim denunciant els següents extrems:

5.1. En quan als judicis.
Seguim denunciant que els Serveis d’administració no tenen cap competència per determinar si les declaracions s’han de fer de manera presencial o telemàtica. És el jutge, jutgessa o tribunal qui ha de determinar com s’ha de fer la declaració.

Per tant, seguim esperant la modificació de la Instrucció que, tal i com se’ns va dir en la reunió mantinguda durant el mes de novembre del 2024, es faria a tal efecte. Insistim que aquesta instrucció ha de lliurar-se de manera immediata donada l’alta conflictivitat existent sobre aquesta qüestió.

5.2. Guàrdies No Presencials i de comandaments.
La CSUTEC està fent una revisió a fi de veure quin ha estat l’impacte pressupostari generat per aquests conceptes i si s’escau, modificar o racionalitzar la realització de les mateixes.

5.3. Funcions d’especial responsabilitat.
Tal i com SAP i SME ja denunciéssim en la negociació de l’Acord, que només s’hagi previst l’especial responsabilitat per als caps de torn  de seguretat ciutadana o cap de torn regional de trànsit era absolutament insuficient i que, de fer-se només per aquests llocs, els greuges comparatius es farien evidents.

Tal dit i tal fet! Per tant la CSUTEC està fent un estudi per aplicar aquest complement a nous llocs de treball, la qual cosa no pot acordar-se en el marc de la Comissió de seguiment de l’acord sinó en una nova negociació.

Celebrem que en aquest punt i per primera vegada el representant d’USPAC hagi reconegut que el darrer Acord hagi generat desigualtats. Llàstima que no ens escoltessin quan així ho vam manifestar durant tota la negociació.

Sisè.- Especialitat d’investigació.
Des del SAP i des de l’SME hem tornat a reclamar de nou, la constitució d’un grup de treball per abordar únicament la situació de l’especialitat d’investigació. Un grup on hi volem que hi siguin membres de la CGIC, de la CGINF, de la CSUTEC, de la pròpia Prefectura, de la Direcció General de la Policia i de les organitzacions sindicals que obtinguin representació en les properes eleccions sindicals. USPAC ha donat suport a aquesta qüestió.

Setè.- Manca d’efectius UI Hospitalet.
Relacionat amb el punt anterior, i tal i com denunciéssim el passat divendres en comunicat C-6/2025 de 31 de gener, des d’ambdues organitzacions sindicals hem denunciat la manca d’efectius que pateix la Unitat d’Investigació Bàsica de l’Hospitalet de Llobregat.

No és una qüestió aquesta de la manca d’efectius que afecti únicament a aquesta destinació. No obstant i per la gravetat de la situació hem reclamat que es publiqui de manera urgent un nou oferiment i, si s’escau que aquest oferiment sigui obert a tots els efectius del cos. El DINT és conscient de la difícil situació d’aquesta comissaria i per tant estudiaran les mesures que poden aplicar de manera immediata.

Vuitè.- Càmeres personals i TASSER.
De nou i una vegada més, ambdues organitzacions sindicals hem reclamat la implementació per a tots els efectius policials (especialment per als de les unitats de seguretat ciutadana) de càmeres unipersonals i tasser.

En quan a les tasser se’ns ha informat que a les 800 que disposa el CME se n’han adquirit 300 més. Per a la seva utilització s’han habilitat hores d’ara a 7.000 efectius policials i properament s’habilitarà a 1.500 més. Així mateix es farà una formació específica del sistema de càmeres al personal adscrit a les Sales de coordinació operativa.

Novè.- Serveis mèdics i salut mental.
Des del SAP i des de l’SME agraïm el gir que s’ha fet en relació a la prevenció de la salut mental i el benestar emocional. Celebrem que per fi el DINT abordi aquesta qüestió i que procuri per implementar mesures i programes de benestar de salut emocional i relacional.

No obstant creiem que, per la quantitat d’efectius policials que disposa el cos, cal ampliar la dotació de recursos humans especialitzats que puguin atendre com es mereixen als mossos i a les mosses d’esquadra que pateixen qualsevol qüestió de salut mental, emocional o relacional.

Per tant esperem, tal i com així ens ha dit que faria, que el DINT es doti d’un major nombre de psicòlegs i psicòlogues i segueixi per la via de la col·laboració i del treball conjunt amb organitzacions sindicals com les nostres.

Desè.- Segona activitat.
Des del SAP i des de l’SME hem denunciat el fet que des del mes de juny no es convoqui la Comissió permanent de segona activitat. Per tant esperem que se’ns convoqui immediatament ja que la problemàtica respecte aquesta qüestió és elevada i més, després de la derogació del Capítol 5 de l’anterior Decret sobre Tècnics de Suport No Policial.

Onzè.- Nivell 2 d’especialitat OAC i SALA.
Després que SAP i SME guanyéssim la sentència davant del TSJC que reconeix el nivell 2 per a SALA i OAC, des d’ambdues organitzacions sindicals hem reclamat l’execució de la sentència i per tant, la modificació de la Relació de llocs de treball que ho reconegui.

Aquestes han estat les qüestions tractades en aquesta sessió ordinària del Consell de la Policia. Per la importància d’algunes qüestions és evident que farem comunicats a banda, ampliant la informació.
      
NÚMERO DE COMUNICAT:C-8/2025 
DATA:6 de Febrer de 2025
a les xarxes (segueix-nos)
 
 
ARXIU - Consulta mensual
 
Política de Cookies