CENTRAL, COMUNICATS, ORDRE PÚBLIC 
Arxivada la denúncia contra cinc mossos d’esquadra de l’ARRO Metro Nord acusats de tortures i lesions  
Després de ser denunciats per una detinguda pels aldarulls perpetrats a Vic en motiu de la detenció de Pablo Hásel, el Jutjat d'Instrucció ha arxivat la causa. En la denúncia, la detinguda manifestava haver rebut múltiples cops per diferents zones del cos (inclosa el cap) malgrat no va acreditar cap tipus de lesió.     
 
Vic, 20 d'abril del 2023.-
 
El Jutjat d’Instrucció número 6 de Vic ha resolt l’arxiu d’una denúncia contra cinc efectius de l’ARRO de la RPMN (un caporal i quatre agents) acusats tots ells, per un delicte de tortures i lesions, interposada per una manifestant detinguda durant els aldarulls produïts en aquesta localitat, amb motiu de les manifestacions de febrer del 2021 en defensa de Pablo Hasél.

Assistits pels serveis jurídics del Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) i sota la direcció lletrada de Xavier Todó Banyuls, el Jutjat d’Instrucció de Vic ha considerat de manera absoluta, els arguments esgrimits per la nostra organització sindical.

Recordem que la denunciant, en la seva querella i declaració judicial, va denunciar que després de ser detinguda, els efectius policials la van agafar pel coll de la jaqueta i del cinturó dels pantalons, la van llençar a terra i van propinar-li cops de peu a la cara i en altres zones el cos, alhora que proferien expressions com “le damos o que”.

En un relat absolutament construït, seguia la declaració afirmant que una vegada detinguda i ja dins la furgoneta policial, va ser repetidament colpejada pels agents i fins i tot va arribar a notar sobre les seves mans “un objecte cilíndric de tacte suau que va identificar amb el penis d’uns dels agents”.

Per contra d’aquest relat, el Jutjat d’Instrucció ha decidit arxivar el cas mitjançant un auto judicial contundent ja que ni en els informes mèdics constaven les lesions denunciades, ni en la furgoneta policial és possible (pel propi espai de l’habitacle) col·locar a les persones detingudes de genolls (tal i com ella va denunciar).  

Així mateix, per les gestions efectuades pels nostres serveis jurídics, que per la uniformitat i les proteccions que els efectius policials duien aquell dia, sumat al curtíssim trajecte de la furgoneta, era possible que passés res relatiu a l’episodi manifestat per la detinguda sobre el penis.

El Jutjat considera a més, que després de totes les gestions fetes durant la instrucció de les diligències, ha quedat acreditada la coherència i versemblança de les manifestacions dels efectius policials i del que va succeir el 16 de febrer del 2021.

Per tot plegat, la nostra organització sindical celebra l’arxiu d’una denúncia que, si bé ha trigat en arribar, deixa clara l’actuació dels efectius policials i mostra la total absència de dades objectives que puguin considerar-se indicatius del delicte de tortures i lesions denunciats.
        
NÚMERO DE COMUNICAT:C-77/2023 
DATA:20 de Abril de 2023
a les xarxes (segueix-nos)
 
 
ARXIU - Consulta mensual
 
Política de Cookies