COMUNICATS 
Consell de la Policia de 30 de juliol (quarta i última sessió) 
Quarta i darrera sessió del Consell de la Policia iniciat el 30 de juliol. En la sessió d'avui s'han abordat, entre d'altres qüestions, els recents aldarulls del darrer cap de setmana, el tancament dels sis sectors de trànsit, el decret d'imatge corporativa, la incidència del suïcidi en el nostre cos policial o la situació de la Guàrdia d'Honors.  
Barcelona, 20 de setembre del 2021.-

Avui 20 de setembre del 2021 s’ha realitzat la darrera i última sessió del Consell de la Policia que es va iniciar el passat 30 de juliol. A continuació us fem un resum dels punts que s’hi ha tractat.

Qüestió prèvia.- Incidents en “botellots”.

Després dels nous incidents ocorreguts aquest darrer cap de setmana, des del Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) hem denunciat la deslegitimació que pateixen els cossos policials a Catalunya. Una deslegitimació provocada per l’actuació de certs actors polítics i socials que, de manera intencionada, atempten contra el prestigi i la dignitat dels cossos policials i especialment del cos de mossos d’esquadra. Per ser una qüestió de pes, la nostra organització sindical farà un comunicat a part.

Primer.- Tancament dels sis sectors de trànsit.

Després que des de la nostra organització sindical ho hagi estat reclamant des de l’any 2016 (Consell de la Policia de 16 de novembre), avui la Direcció General de la Policia ha manifestat que es revisarà el model que preveu tancar els sis sectors de trànsit.

Des de la nostra organització sindical (tal i com farà en comunicat específic adreçat a l’especialitat) considerem que és prioritari incrementar la plantilla actual del cos, motiu pel qual celebrem que en la propera Junta de Seguretat de Catalunya (la qual esperem que es faci el més aviat possible) un dels punts que s’hi tracti és l’augment de la plantilla del CME fins els 22.000 efectius.

Per tot l’exposat apostem per aturar definitivament el projecte de tancament dels sectors, per convocar cronològicament i de manera periòdica un concurs de provisió i incrementar la plantilla de l’especialitat.

Segon.- Decret d’imatge corporativa.

Des del SAP-FEPOL hem denunciat la incongruència que suposa la diversitat de normativa que a dia d’avui regula la imatge corporativa del cos de mossos d’esquadra. A tall d’exemple per una banda, les persones que pretenen accedir al CME poden portar tatuatges fins i tot que siguin visibles, cosa que segons normativa interna un cop ja son funcionàries de carrera, no la complirien.

Per tant des de la nostra organització sindical hem reclamat de nou, l’adequació de la normativa interna sobre imatge corporativa. En resposta a la nostra petició la DGP ens ha assegurat que molt propera s’esmenarà aquesta situació.

Tercer.- Citacions judicials en període de vacances o en situació de baixa laboral.

La nostra organització sindical ha denunciat la incongruència que suposen les citacions judicials a aquelles persones membres del cos que es troben de vacances, però especialment aquelles que es troben en situació d’incapacitat temporal.

Des del SAP-FEPOL hem denunciat fins i tot les pressions que reben persones membres del cos per assistir a judici quan estan de baixa i hem recordat que, per jurisprudència, estan en situació de baixa mèdica és impossible patir un accident de treball.

Des de la nostra organització sindical som conscients de la Llei Orgànica del Poder Judicial i per tant, cada jutjat és un món. No obstant, no per aquest motiu s’ha de deixar de treballar i tractar una qüestió que afecta directament sobre la vida de les persones membres del cos de mossos d’esquadra.

El Departament d’Interior s’ha compromès a revisar aquestes situacions, a tractar-ho amb el Poder Judicial i a intentar arribar a un acord que previngui la situació individuals dels mossos i de les mosses d’esquadra.

Quart.- Polítiques en prevenció del suïcidi.

Des de la nostra organització sindical hem posat sobre la taula la necessitat de realitzar polítiques internes en prevenció del suïcidi i de la conducta auto-lesiva de les persones membres del cos de mossos d’esquadra. És evident que quan un company o una companya es suïcida alguna cosa ha fallat i per tant, el Departament d’Interior no pot quedar inherent a aquesta situació.

Des de la SGRH se’ns ha manifestat que, en el marc del Comitè de Seguretat  i Salut Laboral es recuperaran les conclusions d’un Grup de Treball que l’any 2013 ja va tractar aquesta qüestió. Per tant, des del SAP-FEPOL esperem que s’abordi de manera transversal aquesta qüestió i que les polítiques contra la conducta suïcida s’implantin.

Cinquè.- Torn obert de paraula.
  • Guàrdia d’Honors:
Des del SAP-FEPOL hem denunciat la situació de la Guàrdia d’Honors del cos de mossos d’esquadra la qual en els darrers actes institucionals se la retre honors sense la seva arma. A l’efecte, considerem i així ho hem denunciat que aquest, és un exemple de la poca consideració que es té a la nostra institució, ja que s’avantposa la interpretació d’una imatge, a l’honor i la dignitat de l’Escamot de Gala.
El President del Consell s’ha compromès a traslladar aquesta inquietud a la Presidència de la Generalitat si bé ha manifestat que el MHP té clar que els mossos i les mosses d’esquadra han de poder fer la seva feina amb els mitjans adequats.
  • Reunió entre el Ministeri de l’Interior i el Departament d’Interior.
El Conseller ha informat del resultat de la reunió que ha mantingut recentment amb el Ministre Grande-Marlaska, en la qual van tractar temes tant rellevants com la jubilació anticipada i l’increment dels efectius del cos de mossos d’esquadra.

Respecte la primera de les qüestions el Ministeri de l’Interior no és el competent per determinar l’avançament de l’edat de jubilació del nostre col·lectiu, mentre que de la segona està previst que per finals d’octubre, inicis de novembre es convoqui la Junta de Seguretat de Catalunya, dins la qual s’abordarà la necessitat d’arribar fins els 22.000 efectius, la plantilla del cos de mossos d’esquadra.

Aquestes han estat les qüestions tractades en aquesta quarta i darrera sessió del Consell de la Policia que es va iniciar el 30 de juliol. Com ja hem dit en repetides ocasions, que un Consell de la Policia s’hagi de posposar fins a tres vegades és mostra més que evident del seu mal funcionament.
   
 
NÚMERO DE COMUNICAT:C-126/2021 
DATA:20 de Setembre de 2021
a les xarxes (segueix-nos)
 
 
ARXIU - Consulta mensual
 
Política de Cookies
Utilitzem cookies pròpies i tècniques de tercers d’anàlisi d’ús de la nostra web, a fi de millorar els nostres serveis.
Pot canviar la configuració i obtenir més informacióaquí
Accepto