Bones sensacions després de la primera reunió entre els Comandaments de la CGIC i les organitzacions sindicals, de la qual n'hem sortit amb el compromís de millorar demandes històriques de l'especialitat
Sabadell, 13 d'octubre del 2019.-
En data 10 d’octubre ha tingut lloc la reunió entre els caps de la CGIC i els representants de les organitzacions sindicals. Des del
SAP-FEPOL volem dir primer de tot, que ens alegrem que després d’anys de demanar-ho, finalment des de la comissaria s’ha acceptat tractar els problemes de l’especialitat d’investigació directament entre els professionals de la mateixa.
Aquest és el camí per solucionar els problemes actuals i futurs. I dit això, a continuació us fem un resum dels punts més importants que es van tractar:
- Agrupació de les unitats d’investigació de l’àrea Metropolitana Barcelona:
Ens confirmen que des de la CGIC es va plantejar la possibilitat d’ajuntar diverses unitats, però aquesta proposta no va ser acceptada per la prefectura de manera que no es portarà endavant.
- Hores acumulades pels membres de l’especialitat:
Reconeixen que actualment s’acumulen moltes hores i volen fomentar el gaudiment de les mateixes. Des del
SAP-FEPOL acceptem que es vulgui fomentar el gaudiment, però denunciem que aquestes hores s’acumulen des de fa massa temps i que la situació actual de manca d’efectius no ajuda a solucionar el problema.
Els agents han fet les hores quan ha calgut i no podem obligar a que les facin quan no volen. S’ha de treballar amb un pla eficaç que estigui per sobre de l’arbitrarietat dels caps d’unitat. I en el cas que no es puguin gaudir, aquestes hores s’han de pagar i eixugar-les.
- Renovació del parc mòbil i adjudicació de vehicles judicials:
Pel que fa a la renovació, des de la Comissaria s’ha demanat que la propera adjudicació contempli una varietat més gran de marques i models de la que tenim actualment.
En el que respecta a l’adjudicació de vehicles judicials, ens manifesten que estan treballant en un model de petició d’aquests vehicles per tal que sigui més ràpid i fàcil demanar-los i utilitzar-los.
- Servei de guàrdies no presencials:
Aquest tema s’està treballant en un altre grup de treball, però demanem que es faci un estudi de quin sistema s’està fent a les diferents regions i ens informin.
- Bossa d’hores extra per l’especialitat:
Des de la CGIC s’ha demanat que l’especialitat disposi d’hores extraordinàries per les investigacions i operatius propis però de moment aquestes hores només s’atorguen al POEA.
Des del
SAP-FEPOL ens afegim a la demanda d’aquestes hores per operatius, però també denunciem les vegades que unitats d’investigació han participat d’operacions especials juntament amb les unitats de seguretat ciutadana (com per exemple l’ÀGORA) i s’ha deixat fora del pagament als especialistes d’investigació mentre es pagava a la resta de serveis.
Així mateix també demanem que les unitats d’investigació puguin participar de les hores extraordinàries que s’ofereixen a les diferents ABP, amb igualtat de condicions que la resta d’agents.
- Equips conjunts de treball UTI-UI:
Demanem que a les investigacions que requereixen formar equips conjunts entre aquestes unitats es compensi a l’agent de la Unitat d’Investigació Bàsica per la feina fora de la seva ABP. Aquesta compensació ha de ser econòmica i a efectes d’experiència professional.
Ens comenten que estan d’acord en que ha d’existir una compensació i treballaran en la forma administrativa per tal que es doni.
Actualment estan tractant aquest tema per tal de poder canviar les armes de dotació per altres més compactes
- Formació descentralitzada:
Demanem que la formació no es realitzi exclusivament a l’ISPC i que els efectius no s’hagin de desplaçar fins allà durant el temps que duren els cursos. Estan d’acord amb nosaltres i treballaran aquest tema. De cara a l’any que ve es comprometen a fer com a mínim una temàtica de cursos descentralitzada.
En aquest punt fem una relació del material que a dia d’avui mancances, per tal que es treballi en la seva substitució o adjudicació segons el cas.
- Concurs de trasllats a la DIC:
A banda de demanar el concurs de trasllats, que si no hi ha novetat es va anunciar per març de l’any que ve, preguntem per les places de la Divisió d’Investigació Criminal. Ens informen que aquestes places han passat d’LD, a concurs de mèrits de manera que al proper concurs haurien de sortir com fins ara ho han fet les places de UI i UTI.
- Canvi de torn horari de 7 hores a 7.30:
Aquesta demanda històrica del
SAP-FEPOL sembla que per fi ha estat escoltada per la CGIC i ens comuniquen que de cara a l’any policial 2020, les unitats que encara no ho facin passaran de les 7 hores planificades a les 7.30.
- Modificació de la instrucció de vacances i adaptació dels períodes per la branca d’investigació:
Ens comuniquen que de cara a la propera instrucció, el percentatge de presència mínima passarà del 80 al 70%, podent ser encara menor en algunes unitats. Pel que fa als períodes demanem que s’adaptin a les nostres necessitats i ens comuniquen que no hi ha problema, però que els enviem una proposta. Com ja hem fet anys anteriors amb la Subdirecció de Recursos Humans, des del
SAP-FEPOL els farem arribar la proposta de torns per tal de millorar els actuals.
- Pla de carrera professional:
Demanem que es treballi en un pla que permeti que els professionals de l’especialitat no hagin de deixar-la en el moment de promocionar. Actualment estem perdent gent molt formada i amb molta experiència per aquest motiu. De la mateixa manera que altres estant renunciant a una promoció professional per no haver de sortir d’investigació.
- IOTP d’incendis estructurals:
Demanem quina unitat és la competent en aquest tema i ens informen que ho estant estudiant per resoldreu properament.
Aquest es el resum dels punts més importants que s’han tractat, si teniu qualsevol pregunta no dubteu en parlar amb el vostre delegat o bé trucar al Secretari de l’especialitat d’investigació
Emili MENCIA al telèfon 669135250.