Denunciem novament com està afectant al col·lectiu l’últim acord sindical i la instrucció d’indemnitzacions per assistència a judicis.
Barcelona, 29 d’octubre de 2024.-
El Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) i el Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME-FEPOL) denunciem novament la mala gestió que s’està duent a terme amb les imputacions i els pagaments dels judicis a tots els companys i companyes que treballen a diferents unitats i àrees del CME.
Aquest nou sistema no està afectant només les retribucions i el temps en dies festius dels mossos i les mosses, sinó que acaba afectant el vessant operatiu i el treball fet pels agents.
En algunes ocasions, persones investigades queden absoltes per una qüestió purament econòmica. En aquest sentit, s’està citant a menys efectius dels que se citaven abans de l’entrada en vigor de la instrucció, per tal de poder-se estalviar indemnitzacions per assistència a judicis.
A més, no sempre es citen als agents que han tingut una participació més rellevant a l’actuació o la investigació, de manera que va en detriment d’una sentència condemnatòria.
Així mateix, en moltes ocasions, els agents no han estat informats fins al dia d’abans del judici,(o fins i tot el mateix dia), de com i on han de declarar, o, pitjor encara, els comuniquen a última hora que ja no cal la seva declaració, motiu pel qual ja no poden demanar la indemnització.
A més, com pot ser que un/a agent que visqui a prop del jutjat hagi d’anar a declarar per videoconferència a una destinació més lluny que el mateix jutjat?
Sortosament, alguns jutges estan veient les disfuncions que provoca aquest sistema, i prefereixen que les declaracions dels testimonis siguin presencials. Darrerament, el Deganat ha donat les ordres oportunes a Barcelona perquè les declaracions siguin presencials.
Les directrius de la Subdirecció de Recursos Humans són injustes i obeeixen a uns interessos que perjudiquen el servei.
Tampoc s’entén la falta de confiança respecte a l’horari especial específic (UI, AIC, o la UTPC, entre d’altres). En aquest sentit, la Subdirecció General de Recursos Humans imputa els judicis en l’horari preestablert a principis de l’any policial, que no es correspon amb la realitat.
El més raonable, i just, seria abonar aquestes indemnitzacions sobre el torn real en què s’ha treballat el dia del judici (com es feia abans de l’acord).
És una perversió del sistema (a més d’un contrasentit), que quan es realitzen guàrdies durant el torn de nit, però a la planificació anual consta que els agents haurien d’haver treballat de matins, s’aboni el plus de nocturnitat, però no pas l’assistència judicial. Quina lògica té?
Així mateix, les citacions que han de signar els agents han canviat de model diverses vegades des de l’aprovació de la instrucció 1/2024, generant un problema per qui les signa i per qui les lliura, donat que l’última versió d’aquest document no s’adequa a la instrucció.
També resulta un greuge comparatiu el fet que els serveis d’Administració de cada ABP, en alguns casos tenen tan poc personal, que no poden assumir tanta càrrega de treball, i, en aquells destins on hi hagi més efectius, els serveis poden tenir més dificultats a l’hora de gestionar les citacions judicials i tramitar les imputacions per fer efectives les indemnitzacions.
Cal que hi hagi equilibri entre el nombre d’efectius que hi ha a una ABP i el nombre de persones que treballen al servei d’administració d’aquell destí. Val a dir, que, a més, és tan asfixiant el volum de treball al qual es veuen sotmesos i sotmeses, que cada cop n’hi ha més que opten per marxar a altres departaments.
La pregunta que ens fem és: aquestes són les grans millores que es van acordar amb la resta de sindicats (USPAC, CAT, SPC I SEGCAT)? Per què ara alguns s’afegeixen a les nostres accions per intentar revertir aquesta situació? Per una qüestió purament populista o perquè tenen vergonya del que van signar? En aquest punt, no seria més digne admetre l’errada?
Tampoc s’entén que cap altre sindicat d’escala bàsica presentés esmenes a la instrucció d’indemnitzacions per assistència a judicis quan hi eren a temps. Ja els hi estava bé? Com es pot tenir aquesta errada de càlcul?
Tant el SAP-FEPOL com l'SME-FEPOL ens fem totes aquestes preguntes perquè no entenem com s’han pogut deteriorar tant les condicions laborals.
Companys i companyes! Necessitem un sindicat que tingui una majoria forta per poder deixar de donar pals de cec i negociar al Consell de la Policia mesures que no ens facin anar cap enrere. No tingueu cap dubte que continuarem treballant sense descans per revertir les mancances i les injustícies que han derivat de l’acord del 31 de juliol del 2023.