CENTRAL, COMUNICATS 
Reunió Regional de la Regió Policial Central de 2 d’octubre del 2019 
Resum de la reunió entre les organitzacions sindicals i els Caps Regionals, de la Regió Policial Central realitzada el passat 2 d'octubre 
 
Manresa, 8 d'octubre del 2019.-
Dimecres 2 d’octubre es va realitzar la reunió entre tots els sindicats i el Cap, Sots-cap i Cap d’Administració de la Regió Policial Central. Abans de començar la reunió demanem que la periodicitat d’aquestes sigui mes curta, ja que l’última reunió datava del febrer. En principi es pacta que es faran cada quatre mesos. També li demanem al nou Cap de la Regió mes interacció amb els sindicats i que, a l’hora de prendre segons quins tipus de decisions se’ns escolti, cosa que malauradament aquests darrers anys no ha existit. Un cop feta aquesta introducció us fem un resum dels punts d’interès més general que es van tractar a la reunió:
 • Parc mòbil
Els vehicles no deixen de ser una part molt important del nostre dia a dia com eina de treball. És per això que des del SAP-FEPOL no podem entendre com es permet la flota de vehicles que tenim actualment, ja que alguns s’han tornat fins i tot perillosos per la seguretat de qui els condueix. La sorpresa ha estat quan, ni des d’Administració, ni tampoc de la regió tenien coneixement de l’estat de parc mòbil. Gràcies a les fotos que ens heu enviat hem pogut demostrar i treure els colors d’alguns dels allà presents per l’estat d’algun vehicle. La informació que ens donen és que a finals del 2020 tindrem una remesa de 400 vehicles i cap a la primavera del 2021 uns 500 mes. Per tant ens queda un any mes d’aguantar aquests vehicles! A partir d’ara tothom que trobi una incidència o avaria, que faci nota informativa!! Hem d’inundar l’Administració! No pot ser que anem amb cotxes que es cauen a trossos i que des del servei d’Administració ens diguin que no tenen coneixement (o algú menteix o algú no fa la seva feina). Si feu nota, no dubteu en enviar-nos la còpia i, si no es soluciona el problema, des del SAP-FEPOL farem les gestions pertinents per solucionar-lo.
 • Material d’ordre públic per a USC.
La setmana passada vam viure el principi d’una tardor que pot ser calenta, on hi havia manifestacions a diversos llocs a la mateixa hora. Això farà (com ja ha passat) que les unitats d’USC facin funcions d’ordre públic. La pregunta que fem a la regió ha estat: Quin tipus de material disposen les USC per fer tasques d’ ordre públic? I quina formació tenen? A la primera pregunta ens comenten que un cop es va fer la neteja de material antic, tot el que estava en millor estat es va guardar a les diferents ABP. Per tant es farà un repartiment equitatiu perquè tothom tingui un romanent en cas de necessitat. La segona resposta És evident! Des de SAP-FEPOL demanem que es formi als companys d’USC com s’havia fet antigament.
 • Tancament de la Sala.
Des del SAP-FEPOL demanem en quina situació quedaran els efectius de la sala (33 agents i 6 caporals). En principi ens informen que tothom anirà a USC i que ningú anirà comissionat a cap especialitat. En principi si surten places a altres grups dins USC, es farà amb un oferiment públic i transparent. Tot i així ens deixen caure que si algú vol anar a algun lloc en concret que passi a veure al Cap i mostri el seu interès. També ens informen que per terminis, fa tota la pinta que el tancament definitiu es faci cap al gener coincidint amb any policial aproximadament tot i que, segons ens diuen, Sala Reus ja esta preparada.
 • Manca d’efectius.
Tot i que sabem que això és un mal generalitzat per tot el territori i que SAP-FEPOL porta anys denunciant en la seva campanya #sotamínims, expliquem al nou Comissari que la manca d’efectius de llocs com Vic o Manresa fan que molts dels agents que han treballat aquests estiu, ho hagin fet sense cap tipus de recolzament i que, si no ha passat res ha estat perquè Déu no ha volgut. Des de la nostra organització sindical hem demanat a l’Administració per activa i per passiva una bossa d’hores estructurals i no se’ns esta fent cas. Per tant, el dia que passi alguna cosa, qui se’n farà responsable? De qui serà la culpa? La resposta és que entre els agents que vindran de la sala i les noves promocions que es preveuen més nombroses tornarem a tenir agents per poder treballar amb dignitat. Des del SAP-FEPOL denunciem que sempre es parla en futur, quan les necessitats són presents i les venim aguantant des del passat.
 • Unitats d’Investigació
SAP-FEPOL fa temps que ve defensant aquesta especialitat a les reunions regionals, ja que considerem que no han sigut prou escoltades per l’antic Cap de la Regió. A l’efecte hi ha cosses que es poden millorar i que estan a l’abast de la regió. És per això que li demanem que es revisi el sistema d’ IOTP nocturnes ja que dubtem de la seva efectivitat i les considerem en la majoria dels casos, una pèrdua de temps. També demanem que els agents siguin activats per actuacions més qualificades per l’especialitat que tenen. Per finalitzar aquests punt hem demanat al Cap i al Sots Cap de Regió que es passin per les diferents unitats i parlin amb els agents, així segur que surt un millor sistema de guàrdies. Ens han agafat la paraula i ens han dit que ho faran!
 • Locutori UTI
SAP-FEPOL ha denunciat aquest punt a les últimes reunions regionals. Vista la passivitat que es va mostrar amb el tema, vam decidir denunciar davant la Inspecció de Treball de la Seguretat Social, les condicions del despatx d’UTI. Més en concret la situació dels companys que realitzaven les intervencions telefòniques. Doncs bé! Sembla que finalment s’ha pogut habilitar un espai on els companys podran fer les escoltes amb total tranquil·litat i sense patir contaminació acústica. Ara només queda adequar-lo amb llum natural i algun sistema de ventilació. (Estarem pendents).
 • Reposapeus
Després de sortir aquests punt en les últimes reunions, des d’Administració ens informen que fer una comanda conjunta farà que la resposta sigui negativa i que per tant, tenen més possibilitats de tirar endavant les comandes individuals. Per tant animem a totes les companyes i companys que treballeu molta estona asseguts que tramiteu mitjançant nota informativa adreçada a la Cap d’Administració el vostre reposapeus.
 • ARRO RP Central
- Canvis d´horari freqüents: Ens queixem de la freqüència de canvis d’horari que pateixen les ARRO. Som conscients de la manca d’efectius i com afecta això a algunes unitats, però no podem permetre que en una setmana es facin fins a tres torns diferents. Des de la regió aprofundiran amb el tema. - Pocs efectius en alguns serveis: Denunciem que a una manifestació com es va fer amb la “manada” amb unes 2000 persones, només fos coberta per 3 agents. Se´ns comenta que en principi era una manifestació pacífica. I si era pacífica per què hi havia d’anar ordre públic? - Finalització de serveis: En alguns serveis que es coneix l’hora de finalització, es planifica un horari més curt al final de l’acte, amb la qual cosa ja es sap que es perllongarà. Per posar un exemple partits de bàsquet, actes polítics etc. Tot i que els agents acumulen les hores de perllongament, des del SAP-FEPOL considerem que no és un perllongament, més quan no és un acte sobrevingut. Per tant estaria bé tenir fer constar l’hora real de finalització real planificada. - Material: Les mascaretes anti-gas no encaixen amb els cascos (amb cascos vells no pots lligar-te la cinta de la barballera i amb els nous, la cinta queda per sobre de la mascareta). També demanem per les armilles anti-trauma i guants anti-tall. Tot i que sabem que el material no és una cosa que depengui de la Regió, demanem al Cap que faci pressió per intentar entre tots, solucionar un tema molt important pels temps que ens venen. - Servei TOGA: Fem constar la nostra disconformitat, ja que tenim coneixement que alguns companys fan el trajecte al seu punt de servei de forma unipersonal. Des del SAP-FEPOL demanem a la Regió que siguin molt curosos amb la seguretat dels agents ja que estem en nivell 4 d’ alerta terrorista.
 • ABP Osona
Comuniquem al nou Cap, el mal ambient que hi ha en aquesta comissaria, provocat al nostre entendre pels experiments que cada cap d’ABP ha fet quan ha arribat. Aquests continus canvis han acabat de cremar a la majoria d’efectius. Per tant li demanem que posi tots els esforços per tornar a la normalitat aquesta ABP. Per part de la regió ens diuen que ja estan treballant per solucionar aquests mal ambient.
 • ABP Berga
Una de les demandes portades durant l’últim any pel nostre sindicat a les reunions regional i demandada pels agents de l’ABP era la d’adquirir un sistema lluminós, que donés seguretat als efectius durant els controls nocturns o en la senyalització d’un accident. Queda clar que un lloc com el berguedà es fan molt controls de pas i a més, al no tenir sector de trànsit han d’anar a molts accidents. Després de les nostres demandes, sembla que hi ha la possibilitat d’ aconseguir un dispositiu lluminós sobrant a trànsit. Per tant, agraïm la gestió de la regió ja que fins ara sempre ens havien donat llargues.
 • Moianès
Tornem a demanar per l’estat de la nova comissaria o de dignificar la que hi ha, ja que sembla que es va córrer massa en obrir-la i ara, ningú fa res. Des de la Regió ens informen que les dependències policials pertanyen a l’Ajuntament de Moià i que han vist més predisposició que altres vegades per poder avançar. També sol·licitem com continua el problema amb la manca de benzineres per poder respostar els vehicles. Ens comuniquen que s’estan fent gestions.
 • Servei Abadia
Des del SAP-FEPOL, per enèsima vegada, tornem a reclamar jaquetes d’hivern pels efectius que estan treballant en aquests servei, ja que a l’hivern treballen a unes temperatures molt baixes. Per primera vegada des de la regió entenen la nostra petició i ens diuen que faran tot el possible per intentar aconseguir alguna jaqueta, de moment la intenció hi és. Esperem que es solucioni aviat perquè el període de fred ja ha arribat. També sol·licitem un rentat de car per l’oficina de Montserrat. Ens diuen que tot i no pertànyer a nosaltres procuraran fer alguna obra per dignificar l’oficina. També sol·licitem un vehicle 4 per 4 per aquests servei, cosa que sembla més difícil d’aconseguir. Des del SAP-FEPOL continuarem insistint. Aquest ha estat un resum de les qüestions més rellevants tractades a la reunió. Tal i com us hem esmentat a l’inici del comunicat, el llarg període des de la darrera, ha fet que aquesta sigui una reunió molt llarga. És per això que si teniu algun dubte o voleu ampliar la informació us podeu posar en contacte amb els nostres delegats de la Regió Policial Central. 
NÚMERO DE COMUNICAT:C-138/2019 
DATA:10 de Octubre de 2019
a les xarxes (segueix-nos)
 
 
ARXIU - Consulta mensual
 
Política de Cookies