Comunicat relatiu a la sessió extraordinària del Consell de la Policia que es va celebrar ahir, després de la greu crisi oberta a la cúpula del cos la qual va portar a terme el cessament del fins fa pocs dies Comissari en Cap, Josep Maria Estela
Barcelona, 25 d'octubre del 2022.-
Ahir, 24 d’octubre, es va celebrar la sessió extraordinària del Consell de la Policia. Una sessió exigida pel Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) en comunicat de 17 d’octubre, després de fer-se evident la greu crisi al cos de mossos d’esquadra, que ha acabat amb la destitució del fins fa pocs dies Comissari en Cap Josep Maria Estela.
En la sessió d’ahir, d’obligada assistència per nosaltres donada la greu situació del cos, el Conseller d’Interior (assumint la màxima responsabilitat pels canvis que s’han produït) els va tornar a justificar donades les diferències en l’estil de lideratge i en l’elecció dels comissaris i comissàries.
Per la seva banda, el nou Comissari en Cap Eduard Sallent, celebrant que s’hagués convocat el Consell de la Policia i assumint la complexitat de la situació, va defensar la necessitat de seguir apostant per un model policial territorial i es va defensar de les acusacions vessades sobre la seva persona i sobre la honorabilitat del cos de mossos d’esquadra.
Però més enllà de les justificacions i dels arguments dels màxims responsables polítics i operatius del cos de mossos d’esquadra, des del SAP-FEPOL vam defensar i exposar els extrems que exposem en aquest comunicat:
Primer.- Lamentem i denunciem el continu soroll que, des de l’inici de la legislatura s’ha produït al voltant del cos de mossos d’esquadra. Un soroll que es va iniciar per exemple, amb “l’acord de Govern” entre ERC i la CUP, la retirada d’algunes acusacions particulars en la defensa de persones membres del cos de mossos d’esquadra, el canvi de dependència del gabinet jurídic, la retirada unilateral i sense comunicació de la dispensa de titulació i la Comissió d’Estudi del Model Policial.
Una comissió que (si bé encara ha d’emetre les seves conclusions) ha centrat el seu debat únicament i en exclusiva, en el model d’ordre públic i no en tot un model policial que, de manera intel·ligent, ha de donar resposta a totes aquelles necessitats que el servei de seguretat pública i la ciutadania ens exigeix.
Segon.- Lamentem l’assenyalament que s’ha realitzat sobre la persona del Comissari Estela, de qui (en referència a l’elecció dels nous comissaris i comissàries) s’ha pretès etiquetar com a persona contrària al procés de feminització del cos, malgrat les diferències orbitaven únicament en una comissària més o una comissària menys (3-3 Vs. 4-2). Considerem que etiquetatges com aquests produeixen un dany personal que, en tot cas, caldria haver evitat.
Tercer.- Reprovem la situació de debilitat a la qual s’han ubicat a les futures comissàries i l’estigmatització que s’ha provocat sobre les mateixes, ja que tot sembla indicar que hauran d’acreditar la seva vàlua, per sobre de qualsevol altre funcionari que ha assolit la mateixa categoria.
Quart.- Exigim que s’aturi el soroll i la manca de respecte que han suposat les reiterades filtracions esdevingudes darrerament. Unes filtracions que, si generen alguna reacció més enllà del soroll que ha provocat, és una cada vegada major distància entre la base i la cúpula del cos.
Els mossos i les mosses d’esquadra, més enllà de qui dirigeix l’organització, reclamem el material imprescindible i les condicions necessàries per poder dur a terme les nostres funcions amb les màximes garanties,.
Cinquè.- El cos de mossos d’esquadra té per davant reptes importants que requereixen estabilitat. Reptes que han de tenir un impacte directe sobre el model policial, sobre el sistema de seguretat pública i especialment, sobre les condicions laborals de les persones membres del cos de mossos d’esquadra.
Serà amb l’assoliment d’aquestes millores laborals, amb les quals es podrà reduir la decepció que episodis com els viscuts darrerament han generat i la distància, entre la base i les direccions polítiques i operatives.
Sisè.- Advertim (i així també es va dir ahir) que la nostra organització sindical estarà amatent a situacions futures (o no tant futures) que es puguin produir en relació a decisions operatives sobre certes qüestions i especialment sobre ordre públic.
Tal i com manifestéssim davant la Comissió d’Estudi del Model Policial, per SAP-FEPOL és imprescindible garantir tant la seguretat física, com la jurídica de totes les persones membres del cos de mossos d’esquadra en llurs actuacions professionals.
No garantir-ho serà motiu immediat de conflicte col·lectiu ja que, en cap cas podem permetre que els policies i les policies d’aquest País assumeixin la difícil tasca de la seguretat, sense la màxima de les proteccions.
I darrer.- Respecte la decisió d’altres organitzacions de no assistir al Consell de la Policia, la nostra organització sempre afrontarà els problemes de cara i no s’escudarà rere escrits simbòlics. Ahir era un Consell de la Policia important, on l’opinió no només d’una organització sindical, sinó de tot el col·lectiu que representem, havia de manifestar-se. El Consell de la Policia, per ser el màxim òrgan de participació, es mereix el màxim dels respectes i per SAP-FEPOL poder portar-hi la veu d’aquelles i d’aquells a qui representem, és i ha de ser una obligació.