Es nega el dret de vot en les properes eleccions sindicals de les persones funcionàries en pràctiques del CME
Malgrat s’ha modificat el Decret d’eleccions, es nega als mossos i a les mosses en pràctiques el dret constitucional de sufragi i a escollir a les persones que les han de representar en el proper Consell de la Policia.
El proper 13 i 14 de març, el cos de Mossos d’Esquadra decidirà quines seran les persones que, per la part social, les representaran en el proper Consell de la Policia.
Unes eleccions que seran claus per al present immediat i el futur del cos Mossos d’Esquadra, que es faran amb un nou format (telemàtic) i que han quedat regulades per un nou Decret d’eleccions que, lluny d’evitar la litigiositat que es pretenia evitar en un inici, està generant conflicte i més conflicte.
Un dels motius de conflicte és el fet que finalment les persones que es troben en període de pràctiques NO PODRAN VOTAR. Malgrat que, des de l’inici de la modificació del decret d’eleccions, des del SAP-FEPOL i des de l’SME-FEPOL hem proposat que les persones funcionàries del Cos de Mossos d’Esquadra que es troben en període de pràctiques poguessin votar per primera vegada en la història, aquestes seguiran quedant vetades pel posicionament dels sindicats SPC, CAT, USPAC i SECGAT.
Els arguments que des del SAP-FEPOL i des de l’SME-FEPOL tenim a favor de la participació de les persones que us trobeu en període de pràctiques són nombrosos i de pes:
1.- L’article 15.1 del nou Decret 100/2024, de 4 de juny, d’eleccions estableix que tenen la consideració de persones electores i elegibles aquelles que “són funcionàries del CME que es troben en situació equiparable a servei actiu”. Per tant, el decret no discrimina que quan es parla de funcionaris o funcionàries, ho fa només dels de carrera.
2.- El règim disciplinari, les obligacions i la distribució de tasques és el mateix, tant per a les persones funcionàries de carrera, com per a les que es troben en període de pràctiques.
3.- Les places que ocupen els efectius en pràctiques estan igualment pressupostades per llei.
4.- Si consultem l’expedient administratiu de totes les persones funcionàries (ja sigui les de carrera com les que esteu en pràctiques) posa exactament el mateix: servei actiu.
5.- Aquells i aquelles que esteu en pràctiques, sou igualment FUNCIONARIS i FUNCIONÀRIES i per tant, el dret CONSTITUCIONAL de vot se us hauria de garantir. En cap cas, el Decret 100/2024 distingeix entre funcionaris de carrera i funcionaris en pràctiques per considerar-vos persones electores i elegibles.
6.- A diferència d’aquells i aquelles que esteu en pràctiques, en les properes eleccions sí es deixarà participar als facultatius i tècnics interins (i per tant no funcionaris de carrera).
Per contra, els arguments esgrimits pels sindicats que s’han posicionat en contra és únic: els i les de pràctiques NO HAN VOTAT MAI en totes les eleccions fetes fins ara.
- Quina mena d’argument és el fet, que els de pràctiques no heu votat mai, per a què davant la modificació d’un decret d’eleccions, no s’hagi ampliat el dret i s’incentivi així, la participació en el procés electoral?
- No cal garantir l’exercici d’un dret fonamental com és el de sufragi actiu?
- O és que per contra, SPC, CAT, SEGCAT i USPAC volen evitar que la participació en les properes eleccions sigui alta? No volen incentivar el vot de tot el col·lectiu?
- Consideren aquests sindicats que els de pràctiques, són funcionaris de segona?
Des d’ambdues organitzacions sindicals, ja sigui dins l’àmbit de la pròpia Mesa Electoral, com en escrits presentats des del febrer del 2024 hem demanat l’ampliació del dret i que es garanteixi que totes les persones membres del cos Mossos d’Esquadra (incloses les qui esteu en pràctiques) pugueu votar.
Des del SAP-FEPOL i des de l’SME-FEPOL tenim clar que, a mateixes obligacions, mateixos drets.
Però com hem dit, creiem que rere la negativa d’SPC, CAT, SEGCAT i USPAC per negar el dret de vot als qui esteu en pràctiques estar la d’EVITAR UNA ALTA PARTICIPACIÓ en les properes eleccions.
És incomprensible que es negui un DRET FONAMENTAL a companyes i companys a qui us afectaran (igual que a la resta) les decisions que es prenguin en el Consell de la Policia electe.
És igualment incomprensible que el Departament d’Interior, la Direcció General de la Policia i la Subdirecció general de recursos humans que van impulsar la modificació d’aquest decret, a fi d’evitar la litigiositat que es produïa, hagin actuat en tot moment (1) ignorant les nostres propostes i (2) sense tenir el suport majoritari de totes i cadascuna de les forces sindicals representatives.
És evident que com a organitzacions sindicals democràtiques, SAP i SME impulsarem totes aquelles accions (jurídiques si s’escau) que permetin el lliure exercici del dret de vot de “totes les persones funcionàries del cos de mossos d’esquadra que es troben en situació equiparable a servei actiu” incloses les qui esteu en PRÀCTIQUES. Per tant ja anunciem que lluitarem per a què així sigui.
Per contra, veurem quines seran les explicacions que donaran les organitzacions sindicals que s’hi han posicionat en contra o que han mantingut un còmplice silenci. No obstant, molt simptomàtic és el fet que no vulguin que participin en el procés electoral, fins i tot aquelles persones que estan afiliades a les seves respectives organitzacions.
Companya i company! El proper 13 i 14 de març recorda-ho i si pots votar, fes-ho també per aquells i aquelles a qui els hi han prohibit el dret.