COMUNICATS
La Direcció General d’Igualtat insisteix en la necessitat d’incorporar les organitzacions sindicals a la Comissió d’Igualtat
Després que malgrat els escrits presentats i que en el darrer Consell de la Policia se'ns continués negant-hi la participació, ahir SAP-FEPOL es va reunir amb la Directora General d'Igualtat qui va insistir en la necessitat que la part social estigui dins la Comissió d'Igualtat de la DGP
Barcelona, 30 de març de 2021.-
El conflicte que el Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) manté per a què s’incorpori a les organitzacions sindicals dins la Comissió d’Igualtat (que fins a dia d’avui segueixen excloses) és per tothom conegut.
La Llei Orgànica 3/2007 i el Reial Decret 901/2020 pel qual es regulen els Plans d’Igualtat donen la raó al plantejament que SAP-FEPOL ha fet des de l’inici de la qüestió. Un plantejament que fins i tot, la Direcció General d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha avalat en resposta per escrit.
No obstant, tal i com quedés en evidència en el darrer Consell de la Policia, les organitzacions sindicals seguim sense poder participar a la Comissió. Per aquest motiu ahir, SAP-FEPOL es va reunir amb la Directora General d’Igualtat i la persona tècnica Responsable de la Igualtat d’Oportunitats de dones i homes.
De la reunió mantinguda ahir, la nostra organització referma la seva posició inicial, més quan s’han pogut extreure les següents conclusions:
Primer.- La composició de la Comissió d’Igualtat de la Direcció General de la Policia NO s’ajusta a la llei , va en contra del criteri del Departament de Treball i és a més, contrària a les lleis aprovades pel propi Parlament de Catalunya (Llei 17/2015 sobre igualtat efectiva de dones i homes).
Segon.- La Direcció General d’Igualtat (a més de recomanar-ho explícitament) comparteix el posicionament de SAP-FEPOL, segons el qual les organitzacions sindicals han de formar part del Grup d’Investigació i Verificació del Protocol d’Assetjament Sexual per raó de sexe, d’orientació sexual i d’identitat de gènere.
Tercer.- El Protocol d’Assetjament (per la formació específica que es requereix en aquesta matèria) hauria de quedar separat i ser totalment independent de l’Àrea de Prevenció de Riscos i Seguretat Laboral del cos de mossos d’esquadra, essent necessari un comitè específic d’igualtat.
Quart.- Per tant, i malgrat la llei no ho preveu de manera concreta es comparteix la necessitat d’una representació sindical específica, mitjançant delegats i delegades especialistes en matèria d’igualtat a qui, per altra banda se’ls hauria d’exigir la formació necessària pel desenvolupament de les seves funcions.
Cinquè.- Tots els actors implicats han de treballar i contribuir en l’entorn laboral per tenir una igualtat efectiva. Aquesta és la raó específica per la qual la Federació de Professionals de la Seguretat Pública de Catalunya (FEPOL) a la qual hi està integrada plenament la nostra organització sindical ha creat la seva Àrea d’Igualtat.
En definitiva, tant la Directora General d’Igualtat com la tècnica Responsable de la Igualtat d’Oportunitats de dones i homes, veient les diferències fins ara insalvables, han mostrat la seva predisposició a mediar en aquest assumpte.
És per això que la nostra organització sindical agraeix tant el to de la reunió, com de l’actitud mostrada més quan s’ha realitzat en pro del compliment estricte que tota la normativa en aquesta matèria exigeix.
NÚMERO DE COMUNICAT:C-61/2021
DATA:30 de
Març de 2021