SAP-FEPOL denuncia i reclama judicialment la jubilació anticipada per al cos de mossos d’esquadra
Avui la nostra organització sindical ha iniciat la reclamació per la via judicial de la jubilació anticipada per a totes les persones membres del cos de mossos d'esquadra. Que aquest dret ja el gaudeixin altres cossos policials del nostre entorn suposa un greuge comparatiu que SAP-FEPOL no està disposat a tolerar.
Barcelona, 22 de juny del 2021.-
El Departament d’Interior i les organitzacions sindicals del cos de mossos d’esquadra vam signar l’any 2020, l’Acord de jubilació anticipada i altres millores laborals. A l’efecte, el punt principal de l’Acord preveu que la jubilació anticipada ha de ser un fet per al cos de mossos d’esquadra aquest mateix any 2021.
No obstant i passat un any gairebé des de l’entrada en vigor de l’Acord, només la nostra organització sindical ha fet moviments per avançar en aquesta matèria. Avui, en un nou pas i en previsió de no quedar-nos enrere, el Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) ha iniciat avui la via judicial per reclamar la jubilació anticipada per a les persones membres del cos de mossos d’esquadra.
A l’efecte, la nostra organització sindical ha presentat demanda judicial contra l’Institut Nacional de la Seguretat Social i la Tresoreria General de la Seguretat Social pel greuge que suposa que altres cossos policials ja tinguin aquest dret i encara no el pugui gaudir el nostre col·lectiu.
Recordem que per la feina feta per SAP-FEPOL anteriorment a la presentació de la demanda, la pròpia Inspecció de Treball de la Seguretat Social ens ha reconegut per escrit que “de les actuacions inspectores realitzades es pot concloure que s’han constatat elevats riscos (penositat, perillositat, toxicitat i insalubritat) tornicitat i nocturnitat, en un número important d’actuacions pròpies del cos de mossos d’esquadra”.
Alhora, també se’ns ha reconegut per escrit que no aprovar la jubilació anticipada per al nostre col·lectiu suposaria un greuge comparatiu respecte altres policies com les policies locals i l’Ertaintza, la qual cosa “seria clarament discriminatori i conculcaria l’article 14 de la Constitució Española, en tant que els supòsits son substancialment iguals i no concórrer cap diferència rellevant que pogués justificar un tracte desigual”.
És per això que avui, davant del silenci administratiu en sentit negatiu de la reclamació prèvia presentada, la nostra organització sindical ha iniciat la via judicial per aconseguir un dret que ja gaudeixen policies del nostre entorn com les anteriorment esmentades, les quals realitzen exactament la mateixa activitat que la que desenvolupa el cos de mossos d’esquadra.
Des del SAP-FEPOL no esperarem de braços creuats veient com va passant el 2021, arribem al mes inhàbil d’agost i ens plantem en el darrer trimestre d’enguany sense que s’hagi avançat en la consolidació d’un dret, que de no assolir-se posarà en greu risc el sistema de seguretat pública de Catalunya.
Tal i com s’ha reflectit en la demanda, prop de 1.000 efectius policials es troben en una situació especial (ja sigui per Incapacitat Permanent Total, Segones Activitats o Comissions de Servei per disminució de les capacitats psicofísiques) que disminueix el múscul d’un cos, prou malmès com a conseqüència de la manca d’efectius.
Per tant, sense trencar la negociació necessària per avançar en la matèria, avui hem presentat la demanda judicial necessària davant del Jutjat de lo Social, en defensa dels drets i dels interessos de totes les persones membres del cos de mossos d’esquadra.