COMUNICATS 
La modificació del règim disciplinari pot suposar un xoc frontal entre la DGP i el cos de mossos d’esquadra 
De la reunió d'ahir la nostra organització sindical n'esperava molt més. Vistes la distància entre postures i vist que ni tant sols s'han començat a discutir les nostres propostes és evident que no n'hi haurà prou ni amb una, ni tants sols amb dues reunions.       
 
Barcelona, 11 d'octubre del 2022.-
 
Ahir, per petició de les organitzacions sindicals representatives del cos de mossos d’esquadra, la Direcció General de la Policia ens va convocar a una sessió de treball a la qual hi van participar entre d’altres, la Divisió d’Afers Interns i la Sub-direcció general de recursos humans. El motiu no era altre que la revisió i modificació del règim disciplinari.

El Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) hi assistia amb una bateria de propostes que corregien qüestions guanyades a base de sentències judicials i en milloraven d’altres, que fins i tot el propi Parlament de Catalunya ha considerat oportú modificar.

La reunió s’iniciava amb una bateria de dades respecte la tasca que la DAI ha fet aquests darrers dos anys, de les quals destacaríem que la major part de les faltes disciplinàries s’instrueixen com a greus i que, dels vuitanta-un (81) expedients tancats l’any 2021 s’han sancionat seixanta-vuit (68) persones membres del cos, dues (2) d’elles amb separació del servei.

Una vegada passades totes les dades va arribar el moment de les propostes de modificació. A aquest efecte la DAI va presentar les seves i, analitzades sobre pissarra (que no en paper perquè no se’ns va donar còpia) des del SAP-FEPOL ja podem dir que no anem bé.

No anem bé perquè ahir esperàvem que les propostes anirien en la direcció per exemple, de regular el procediment d’Informació Reservada. Esperàvem propostes que anirien en la direcció per exemple, d’incrementar les garanties processals d’aquelles persones membres del cos que es veuen implicades en una investigació interna. I esperàvem propostes que poguessin anar per exemple, en la direcció de trobar mecanismes de mediació que evitessin la incoació de segons quins expedients disciplinaris

Però de manera preocupant ens vam trobar amb una reunió on se’ns va presentar (insistim que no lliurar en document escrit) un nou articulat de la llei 10/1994 que modificaven els articles 68, 69 i 70 sobre faltes molt greus, greus i lleus. Res per exemple, respecte els drets de les persones membres del cos sobre qui s’instrueix un expedient disciplinari. I res tornem a dir per exemple, respecte les garanties que les persones membres del cos implicades en una Informació Reservada han de tenir.

Alhora, la nostra organització sindical es va mostrar sorpresa davant la possibilitat que una qüestió com aquesta s’intentés abordar i acordar en una única reunió de dues hores. Així mateix ens mostrem sorpresos amb l’anunci de portar ràpidament aquestes modificacions al Parlament de Catalunya, per incorporar-les a la nova proposta de Llei de Mesures que acompanya la de Pressupostos.

És per això, i així es va dir ahir que, vist com s’ha actuat amb altres modificacions de la Llei 10/1994 (que sí s’han fet a esquenes de les organitzacions sindicals amb la seva publicació a la Llei de mesures que acompanya la de Pressupostos), des del SAP-FEPOL esperem que sobre aquesta qüestió no hi hagi sorpreses.

La modificació del règim disciplinari no és una qüestió menor que es pugui tancar en una reunió. Més enllà que implica una modificació d’una llei i d’un decret (i donant per suposat que n’hem de tenir un, de règim disciplinari) és evident que aquesta qüestió té afectació sobre la vida privada de les persones membres del cos i per tant, és necessària la màxima transparència i diàleg.

 
Per tant, sobre règim disciplinari no son bones les presses! No és bo treballar sense fer-nos arribar per escrit (per poder-les estudiar amb la tranquil·litat necessària) les modificacions proposades de les faltes disciplinàries. I tampoc és bo (ni tant sols provar-ho) intentar modificar una qüestió com aquesta, sense el màxim consens amb les organitzacions sindicals. De fer-se així, és evident que el conflicte col·lectiu serà inevitable.
          
NÚMERO DE COMUNICAT:C-173/2022 
DATA:11 de Octubre de 2022
a les xarxes (segueix-nos)
 
 
ARXIU - Consulta mensual
 
Política de Cookies