La DGOSS revisarà el criteri que no reconeix les reduccions de jornada com a anys treballats
En la reunió que SAP i SME hem mantingut amb la Direcció General d’Ordenació de la Seguretat Social ambdues organitzacions sindicals hem reclamat un canvi de criteri a fi que les reduccions de jornada no penalitzin en el còmput d’anys treballats a efectes de jubilació.
Madrid, 22 de novembre del 2024.-
Tal i com des del Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) i des del Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME-FEPOL) exposéssim en comunicat de 6 de novembre, la Seguretat Social no reconeix en el còmput d’avançament per a la jubilació anticipada com a anys treballats, els anys en els quals s’ha gaudit d’una reducció de jornada ja que, segons el seu criteri, no són anys completament treballats.
Ràpidament i veient la gravetat de la situació, ambdues organitzacions sindicals vam activar tots els mecanismes oportuns a fi de reunir-nos, amb la Directora General d’Ordenació de la Seguretat Social. Una reunió que es va produir ahir 21 de novembre del 2024 a la seu central de la DGOSS a Madrid.
Ambdues organitzacions sindicals hem traslladat la nostra sorpresa i preocupació per la interpretació que la Direcció provincial de l'INSS està aplicant en relació al fet que ens ocupa.
A tal efecte, hem recordat que no és menor el número de persones que, per la interpretació que a dia d’avui fa la Seguretat Social, en surten perjudicades (més d’un 11%). Però el més recriminable és que en surten perjudicades (especialment les dones) per la necessitat de gaudir d’una mesura atorgada en pro de la conciliació de la vida familiar amb la laboral.
Alhora, des d’ambdues organitzacions sindicals hem traslladat que si bé el fet d’haver gaudit d’una reducció de jornada penalitza (segons aquesta interpretació) en el còmput d’anys de jubilació anticipada, les cotitzacions addicionals s’han seguit carregant (tant a l’empresa com a la persona treballadora), la qual cosa no té tampoc cap mena de sentit.
Després de les nostres argumentacions, la Directora de la DGOSS i el seu equip s’han compromès a estudiar i revisar amb urgència el nostre cas i a donar-nos resposta.
Per tot plegat, fent una valoració mínimament positiva (sense que això signifiqui que el tema està resolt), des del SAP i des de l’SME esperarem un temps prudencial a veure quina és la resposta i el criteri que finalment s’acaba aplicant.
Des d’ambdues organitzacions sindicals seguirem lluitant (tant per la via política, com jurídica) a la recerca de solucionar aquesta greu situació. És per això que ja hem traslladat i denunciat la nostra situació també, als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats a fi que, observant la discriminació que suposa el criteri que fa la Seguretat social, plantegin la seva modificació dins l’esfera política.
Des del SAP i des de l’SME no permetrem que aquesta qüestió no quedi resolta amb l’agilitat que mereix, més quan ja té afectació directa i greu sobre algunes persones membres del cos. Per tant seguirem treballant amb intensitat fins a la seva resolució.